Comisia moldo-română pentru integrare europeană s-a reunit după doi ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După o pauză de doi ani, Comisia Interguvernamentală Republica Moldova – România pentru Integrare Europeană s-a reunit vineri, 19 mai, la Chișinău, în cadrul celei de-a patra sesiuni. Părțile au stabilit continuarea proiectelor în derulare, precum și concentrarea asupra unor priorități menite să sprijine parcursul european al Republicii Moldova.

Viceministrul afacerilor externe Daniela Morari a spus că, deși în cei doi ani de pauză în activitatea comisiei nu au avut loc reuniuni formale, România a continuat să acorde asistență și expertiză Republicii Moldova. „Reluarea activității comisiei a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor de cooperare între instituțiile de ramură din Republica Moldova și România, precum și fixarea unor priorități comune care să contribuie la implementarea angajamentelor Republicii Moldova ce derivă din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a notat Daniela Morari, conform IPN.

La lucrările comisiei au participat reprezentanți din câte 12 instituții de resort din cele două state. Părțile au stabilit asupra valorificarii platformelor de cooperare în domeniul justiției, inclusiv prin organizarea la Chișinău a următoarei ședințe comune a Comisiei naționale de drept internațional umanitar din România și a Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova. De asemenea, România s-a angajat să sprijine condițiile necesare pentru valorificarea de către Republica Moldova a posibilităților de export a animalelor vii și produselor de origine animală pe piața comunitară.

Și consiliile judiciare au întocmit un program de cooperare, care cuprinde intenții de acțiune pe perioada 2017-2020.

Ministrul delegat pentru afaceri europene al României Ana Birchall a menționat că obiectivul strategic al cooperării între cele două state rămâne integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Aceasta este singura opțiune care poate să aducă libertate și propseritate cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de vârstă, etnie, limba vorbită sau confesiunea religioasă. România rămâne ferm angajată pentru susținerea acestui obiectiv. Materializarea acestui obiectiv este responsabilitatea Republicii Moldova, care va trebui să- și consolideze angajamentul pro-european prin continuarea și consolidarea în mod accelerar și ireversibil a procesului de implementare a reformelor”, a notat Ana Birchall.

Următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană urmează să se desfășoare la București în a doua jumătate a anului 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...