Comisia Europeană propune Rusiei să ofere reduceri mai mari Ucrainei pentru gazele naturale

by Genko Genko

Comisia Europeană îi propune Rusiei să ofere reduceri mai mari la gaz pentru Ucraina, pentru a ajunge la un preț mai sub 385 de dolari pe mia de metri cubi, a anunțat comisarul european pentru energetică Gunther Oettinger, la finalul unei noi runde de negocieri UE-Rusia-Ucraina.

”Dacă se ajunge la un acord, propunerea părții ruse făcută Ucrainei privind un preț de 385 de dolari constituie o bază bună, dar este posibil să fie necesare reduceri suplimentare la prețul de 385 de dolari. Adică, prețul final ar putea fi de 385 minus X, nu de 385 plus X”, a spus Oettinger.

Amintim că, în această dimineață, premierul Ucrainei Arseni Iațeniuk a declarat că țara sa refuză propunerea Rusiei de a cumpăra gaze naturale la un preț de 385 de dolari, cu 100 de dolari mai puțin decât în prezent.

”Rămânem pe aceleași poziții. Reziliem contractul actual și stabilim prețul de piață”, a declarat șeful executivului de la Kiev.

”Nu vom permite să fim jefuți din nou”, a accentuat Arseni Iațeniuk.

Declarația premierului ucrainean l-a nemulțumit pe președintele rus, Vladimir Putin. El a ameninţat miercuri că va trece la o cu totul “altă fază” în cazul în care Kievul refuză ultima ofertă, de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale ruseşti.

“Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la cu totul altă fază, însă nu este opţiunea noastră. Nu asta vrem”, a adăugat preşedintele rus, în contextul în care Gazprom a amânat până la 16 iunie ultimatumul pe care l-a dat Ucrainei pentru rambursarea datoriei la gaze.

CITIȚI ȘI...