Comentator politic, despre „rezervele” PD: Dacă PSRM ajunge în Parlament cu 50+ deputați, a doua zi 5-7 dintre ei vor conștientiza că sunt democrați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova nu a avut niciodată un scor bun în orașe unde publicul este mai informat, iar ratingul său se ridică „din contul periferiilor”. De aceea, nici nu înaintează candidați la alegerile locale din Chișinău și Bălțui. Astfel, „rezerva de aur a lui Plahotniuc” pentru alegerile parlamentare „sunt circumscripțiile uninominale”. De această părere este comentatorul politic Victor Ciobanu, potrivit căruia o alianță post-electorală PD-PSRM este privită ca o altă „rezervă” a democraților.

„Dacă se va întâmpla așa că PSRM va ajunge cu 50+ în rezultat de deputați, a doua zi vreo cinci sau șapte deputați vor părăsi fracțiunea PSRM și vor conștientiza că ei de fapt tot timpul au fost pentru vectorul pro-european și nu sunt de acord cu această politică. Aceasta este a treia variantă de rezervă”, a menționat comentatorul în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Totuși, Victor Ciobanu este de părerea că democrații vor merge pe varianta „de bază”, și anume de a-și asigura o majoritate în Parlament, pentru că mesajul pentru parteneri a fost că „noi luptăm cu tancurile rusești”. „Rezerva de aur a lui Plahotniuc sunt circumscripțiile uninominale. Am văzut cum reacționează CEC-ul aici, sub camerele de luat vederi, de două ori sfidând Constituția țării, respingând posibilitatea organizării unui referendum. Acum imaginați-vă ce o să fie la comisiile de circumscripții, unde prin raioane se va decide cine este admis, cine nu este admis, cine se validează, cine nu și așa mai departe. Noi o să intrăm într-un asemenea haos din care nu știu câți ani o să ne trebuiască ca să revenim la normalitate”, a afirmat comentatorul.

Victor Ciobanu: „Asistăm la o schizofrenie: cu cât mai tare strigă guvernarea că mergem spre Europa și ne apropiem de Europa, cu atât mai mult scădem în toate ratingurile democratice și mergem în direcția de a ne îndepărta de Europa, de normele democratice, de practicile democratice”.

Potrivit lui, odată cu anularea sistemului de partid, din democrație electorală Moldova ajunge în regim hibrid sau, și mai rău, a coborât „la cealaltă treaptă”, în regim autoritar. „Dacă urmărim ședințele de marți la partid asta este exact revenirea la Uniunea Sovietică. Când era CC (n.r. Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice) și totul se decidea, iar apoi se trimitea la Guvern spre executare. Deci, noi revenim la un fel de autoritarism și cred că la anul acest lucru se va confirma de ratingurile internaționale”, a mai afirmat acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...