CNN: Rusia s-ar pregăti pentru o operațiune terestră în Siria

by Genko Genko

Rusia s-ar pregăti pentru o posibilă operațiune terestră în Siria împotriva adversarilor președintelui Bashar al-Assad, a relatat luni seara postul de televiziune CNN, citând, sub rezerva anonimatului, doi responsabili americani din domeniul apărării.

Potrivit celor mai recente evaluări ale activităților ruse în vestul Siriei, Rusia a deplasat în această regiune mai mulți militari și arme pentru a veni în sprijinul armatei siriene care se pregătește de un atac terestru împotriva forțelor anti-regim.

SUA consideră că „intensificarea activității Rusiei la sol” în Siria urmărește mai degrabă atacarea tocmai a acestor forțe decât a elementelor Statului Islamic, a indicat unul dintre cei doi responsabili.

Se crede că rușii și-au poziționat armele pentru a putea să sprijine o ofensivă siriană la sol, au declarat cei doi oficiali.

Echipamentele includ mai multe tunuri de artilerie, precum și patru sisteme de lansare multiplă de rachete BM-30 „Smerci”, considerate a fi arme extrem de precise. Acest tip de lansatoare sunt capabile de tiruri rapide.

Armele rusești au fost reperate la Homs și Idlib și la vest de Idlib, potrivit aceluiași post de televiziune. Nu este clar dacă aceasta va fi poziția lor finală în eventualitatea unor lovituri de artilerie.

Potrivit celor doi responsabili militari americani, Rusia și-a deplasat și echipamente de bruiaj electronic în Siria, ceea ce ar putea oferi Moscovei capacitatea de a bruia avioanele coaliției.

CITIȚI ȘI...