CNMT: Victor Ponta a adus insulte fără precedent premierului Ungariei

by Genko Genko

Prezidiul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) consideră că premierul Victor Ponta a adus „insulte fără precedent” premierului Ungariei şi l-a calomniat, provocând „tensiuni inutile”, transmite Mediafax.

Potrivit unei rezoluţii adoptate de Prezidiul CNMT şi transmise, duminică, premierul Victor Ponta a erodat şi mai mult autoritatea sa de prim-ministru, care a fost oricum subminată de acuzaţiile de corupţie.

„În ceea ce priveşte criza generată de migranţi, politicienii vest-europeni au lansat mai multe atacuri nefondate la adresa premierului Ungariei, Orbán Viktor. (…) Premierul României, Victor Ponta, i-a adus insulte fără precedent premierului Ungariei. În loc să contribuie în mod semnificativ la rezolvarea unei situaţii de criză care pune în pericol întregul continent, Ponta calomniază primul-ministru al Ungariei, care a acţionat în temeiul prevederilor dreptului internaţional. Astfel, premierul Victor Ponta a erodat şi mai mult autoritatea sa de prim-ministru, care a fost oricum subminată de acuzaţiile de corupţie. El a provocat tensiuni inutile într-un moment în care s-ar fi putut gândi la soarta propriei naţiuni şi s-ar fi putut concentra asupra prevenirii impactului negativ pe care anumite sentimente generate de valul de migraţie actual l-ar putea avea asupra milioanelor de cetăţeni români emigraţi în Europa”, se arată în rezoluţie.

Reprezentanţii CNMT susţinu că, prin „populismul său ieftin”, Victor Ponta doreşte să distragă atenţia populaţiei nemulţumite de la problemele politicii interne, de la sistemul de sănătate aflat în ruine sau de la haosul care domneşte în sistemul de educaţie, precum şi de la propriul său caz de corupţie.

Premierul României a reacţionat pe Facebook la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, „pentru o distanţă rezonabilă”, apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!”, scria premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

CITIȚI ȘI...