Cititul de pe ecran: ce trebuie să faci, ca să îți protejezi ochii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu este neapărat să renunți la cititul de pe ecran, pentru a-ți proteja ochii. Dacă veți citi corect, utilizând diverse dispozitive, ochii vor obosi mai puțin și vor fi sănătoși un timp mai îndelungat. Iată câteva sfaturi simple și rapide, prin care poți diminua considerabil impactul negativ pe care ecranul calculatorului asupra ochilor tăi:

1. Modifică luminozitatea ecranului: Cu cât lumina emanată de acesta este mai puternică, cu atât ochii vor fi mai sensibili. Vei observa încă din primele clipe că usturimile și lăcrimarea vor fi reduse și nu te vei mai simți forțat să ții ochii semi-deschiși, pentru a bloca lumina prea puternică. Nu lucra niciodată pe intuneric! Dacă nu ai parte de lumina naturală, ar fi bine să aprinzi un bec.

2. Folosește picăturile pentru ochi. În farmacii vei găsi tipuri diverse de picături speciale pentru ochii obosiți și iritați. Acestea se eliberează fără rețeta medicală și pot fi utilizate aproximativ o lună de la deschidere. Aplică picăturile de două sau chiar trei ori pe zi, de preferat doar în zilele în care lucrezi la calculator.

3. Pauză după fiecare oră de lucru în fața ecranului. După fiecare 60 de minute de încordare, ar fi bine să inchizi monitorul, să te ridici de pe scaun și să te uiți pe fereastră, la o distanță de câteva sute de metri. Acest exercițiu îți va odihni și relaxa ochii.

4. Comprese reci. Seara, după lucru, umezește două dischete demachiante și aplică-le pe ochi, pentru 5 minute. Vei simți o revigorare plăcută și o relaxare la nivelul ochilor și pleoapelor.

5. Modifică unghiul din care privești spre ecran. Ecranul trebuie să se situeze, de fiecare dată, mai jos de nivelul ochilor. Înclină monitorul în urmă cu circa 10°. Așa, ochii or fi acoperiți de pleoape cam pe jumătate, ceea ce nu va permite uscarea suprafeței lor, care provoacă dureri de ochi.

6. Evită vizualizarea blițurilor de pe ecran. La modificarea bruscă a luminii, ochii pot obosi foarte ușor, ceea ce îți poate provoca dureri de cap.

7. Nu citi texte de culoare deschisă, pe fundal întunecat. Acest cotrast este foarte stresant pentru ochi, care vor obosi de câteva zeci de ori mai repede.

8. Utilizează programe speciale pentru lectură. Asta îți va permite să modifici oricând culoarea sau natura fontului pe care îl citești.

9. Utilizează un font cât mai lizibil. Cele mai recomandate sunt Arial și Verdana.

10. Vizitează oftalmologul. Chiar dacă nu simți disfuncții legate de vedere, medicul te va ajuta să le previi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...