Cine este Sadiq Khan, primul primar musulman al Londrei

by Genko Genko

Sadiq Khan, în vârstă de 45 de ani, este membru al Parlamentului britanic și noul primar al Londrei, după ce a reușit să câștige detașat scrutinul din această săptămână.

Sadiq Khan l-a învins la o diferență de pe 10% pe conservatorul Zac Goldsmith, principalul său contracandidat

Fiul unor imigranţi pachistanezi, tatăl său fiind şofer de autobuz timp de 25 de ani, iar mama sa croitoreasă, social-democratul are amibiţii mari acum pentru capitala Marii Britanii.

El spune că părinţii lui s-au asigurat întotdeauna ca atât lui, cât şi celor şapte fraţi ai săi să nu le lipsească nimic şi să aibă acces la educaţie. Sadiq a urmat facultatea de Drept, apoi s-a întors acasă, unde a dormit în „acelaşi pat de sus” în care dormea când era copil, apoi a strâns bani şi împreună cu soţia sa au reuşit să îşi cumpere o casă când aveau puţin peste 20 de ani.

Ca obiectiv pentru primăria Londrei, Sadiq Khan spune că vrea ca împreună cu dezvoltatorii imobiliari şi cu autorităţile locale să le ofere mai multe locuinţe londonezilor, la preţuri accesibile şi chirii în funcţie de nivelurile salariale ale oamenilor.

El mai consideră că primăria Londrei este una dintre cele mai centralizate democraţii din lume şi că are nevoie de mai multe resurse financiare, pentru că doar un procent de 7% din taxele locale se duce la primărie, în timp ce în New York procentul este de 50%, iar în Tokyo, de exemplu, de 70%.

Cu privire la criza imigranţilor, Sadiq Khan spune că oricine care vine în Londra fie pentru a munci, fie pentru a studia, este binevenit şi că nu o populaţie prea mare ar fi problema, ci lipsa unor planuri bine gândite pentru a le oferi locuinţe, transport mai bun, tramvaie, autobuze electric, piste pentru biciclişti.

Laburistul spune că nu va ascunde oamenilor identităţile pe care le are, cea de tată, soţ, englez, asian, musulman, însă nici nu va fi prozelit. El mai subliniază că „magia” Londrei este întocmai respectul pentru diferitele credinţe religioase ale celorlalţi şi recunoaşte că alegerea unui musulman ca primar, fiul unor imigranţi, transmite un mesaj puternic.

CITIȚI ȘI...