Cinci trucuri pentru a face față frigului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iarna și-a intrat în drepturi și frigul ar putea dura mai multe zile, potrivit ultimelor prognoze meteo. Direct Matin propune câteva trucuri pentru a face față temperaturilor scăzute din timpul iernii.

1. Să ne îmbrăcăm adecvat

Când este foarte frig este primul sfat pe care trebuie să-l urmăm. Maiou, tricou și pulover de lână sau bluză fliss pentru a reține căldura naturală a corpului. Atenție mare la acoperirea extremităților care sunt cele mai expuse: mâinile, picioarele și capul. Sunt primele care intră în contact cu frigul.

Dar să nu uităm și de partea superioară a corpului care este mai vulnerabilă la frig decât am putea crede. Într-adevăr, când membrele sunt expuse unor temperaturi mai scăzute decât bustul, vasele de sânge din brațe și picioare se contractă iar sângele se îndreaptă direct spre stomac. Frigul îl face mai vulnerabil decât orice altceva, deci este bine să-l protejăm, chiar dacă acest lucru înseamnă să ne abatem de la regulile modei.

2. Să nu bem cafeaua afară

Cafeluța băută în spațiu exterior poate provoca pierderea căldurii corpului. Cafeaua blochează receptorii vaselor sanguine și le împiedică să se contracteze. Iar dacă acestea sunt dilatate, corpul pierde mai ușor căldura. Prin urmare, când cafeaua este băută afară în frig, trebuie să optăm pentru încă o ceașcă decafeinizată, altfel există riscul de a ni se va face frig mai repede. Nu este însă cazul dacă bem cafeaua într-un spațiu interior.

3. Să ne supraveghem alimentația

Există mai multe rețete pentru a face față frigului de-a lungul zilei. Însă nu preparatele în vase de lut la cuptor sunt cele care duc la creșterea temperaturii corporale, ci supele. Acestea sunt ideale pentru a asigura necesarul de proteine și de zahăruri lente pentru organism. Prin digerarea proteinelor, temperatura corporală crește mai repede decât cu ajutorul glucidelor sau lipidelor.

Consumul de legume și fructe va crește de asemenea capacitatea de a se încălzi a corpului. Iar consumul de fructe uscate, mai ales migdale, este foarte eficient pentru o încălzire rapidă. Pastele, orezul sau mălaiul asigură de asemenea o încălzire mai îndelungată a corpului.

4. Să nu mergem cu mâinile în buzunare

Este un reflex care trebuie evitat. Deși primul impuls este de a strecura mâinile în buzunare pentru a ne feri de frig, este mai bine dacă le lăsăm afară. Dacă mergem susținut balansând brațele de-a lungul corpului, acest mecanism va duce la încălzirea corpului și va fi profitabil pentru extremități.

Este bine ca persoanele care nu au o circulație periferică bună să facă câteva exerciții simple dimineața, mișcând degetele de la picioare și ridicând gleznele. O mică încălzire ca înainte de orice sport.

5. Să evităm băile și diferențele mari de temperatură

La fel cum trebuie să evitați să vă încălziți prea mult apartamentul, este inutil să vă expuneți corpul la schimbări bruște de temperatură. Trecerea de la o temperatură de interior prea mare la cea din exterior prea scăzută va duce la contractarea vaselor de sânge și corpul va resimți mai drastic această diferență de temperatură, care se poate evita prin reglarea termostatului din cameră la 18 sau 19°C, temperatura în general recomandată.

La fel se întâmplă și cu baia de dimineață. Băile prea dese duc la fragilizarea straturilor superioare ale epidermei și la o rezistență mai redusă la frig.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...