Chişinăul şi Tiraspolul vor pregăti o decizie protocolară de cooperare

by Genko Genko

Reprezentanţii politici în reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Victor Osipov şi Vitalii Iganatiev, propun semnarea unei decizii protocolare privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului şi utilizării raţionale a resurselor natural.

Despre aceasta s-a discutat vineri, la Tiraspol, a avut loc întâlnirea de lucru între părți. Interlocutorii au căzut de acord că e necesar ca Grupul de lucru pe problemele ecologice să pregătească semnarea Deciziei protocolare.

În ceea ce ține de problema traversării frontierei de stat moldo-ucrainene de către vehiculele „cu numere de înregistrare transnistrene” Victor Osipov a subliniat că este necesară identificarea unei soluţii, care să respecte regulile internaționale în domeniu și a apreciat drept un punct de reper promițător propunerile tehnice înaintate de către partenerii externi.

Vicepremierul a reiterat necesitatea ca partea transnistreană să respecte poliţele de asigurare internațională „Carte-Verde” deținute de persoanele din alte țări.

Părțile au discutat și despre problema terenurilor de după traseul Camenca – Tiraspol aparţinând locuitorilor raionului Dubăsari. Tiraspolul a revenit la chestiunea privind executarea „Protocolului de recunoaştere reciprocă a actelor emise de către Chişinău şi Tiraspol”, semnată în mai 2001, la care Victor Osipov a comunicat că protocolul în cauză este, în mare parte, nefuncțional, iar conținutul lui ar trebui să fie reanalizat în lumina situației din prezent.

O chestiune importantă asupra căreia s-au făcut unele precizări a fost cea a coordonării agendei Conferinței bavareze privind măsurile de consolidare a încrederii, care este planificată pentru 29-30 octombrie în Germania.

CITIȚI ȘI...