Cernobâlul, adevărată rezervație de lupi și mistreți

by Genko Genko

Efectele prezenței omului sunt mai rele pentru faună decât un dezastru nuclear, potrivit unui studiu pe termen lung despre Cernobâl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, unde cercetătorii au constatat o prosperă viață sălbatică după accident, semnalează ABC și BBC.

Un grup internațional de oameni de știință coordonat de profesorul Jim Smith de la University of Portsmouth, din Regatul Unit, a studiat populațiile de mamifere de pe o suprafață de 4.200 de kilometri pătrați din zona de excludere, iar rezultatele au fost publicate în revista Current Biology.

Cercetătorii nu au găsit dovezi ale unei reduceri a numărului de animale. Din contră, numărul mamiferelor mari, printre care elanii, căpriorii, cerbii roșii, mistreții și lupii, este similar celui din patru rezervații naturale necontaminate radioactiv.

Este foarte probabil ca viața sălbatică de la Cernobâl să fie mult mai amplă decât înainte de accident. „Aceasta nu înseamnă că radiațiile sunt bune pentru viața sălbatică, ci numai că efectele prezenței umane, incluzând vânătoarea, agricultura și silvicultura, sunt mult mai rele”, explică profesorul Smith.

La Fukushima, locul celui de-al doilea grav accident nuclear din lume, există rapoarte despre mistreți care se dezvoltă în zona evacuată.

După dezastrul nuclear de la Cernobâl, 116.000 de locuitori din regiune au fost evacuați pentru totdeauna, iar animalele din zonă au rămas expuse unor doze extrem de înalte de radiații.

Cercetările arată că populațiile de animale s-au refăcut în câțiva ani. Mistreții au atins densități foarte mari de populație și apoi numărul lor s-a redus, potrivit cercetătorilor, din cauza creșterii populației de lupi și unei epidemii fără legătură cu radiațiile.

Numărul animalelor a fost verificat pe timp de iarnă pe baza urmelor lăsate în zăpadă. Studiul a fost repetat timp de mai mulți ani, pentru o analiză amănunțită a numărului de animale din zonă.

Datele nu includ informații despre sănătatea sau reproducerea animalelor, însă oamenii de știință exclud posibilitatea ca populația actuală să fie influențată în mod semnificativ de afluența din alte arii.

CITIȚI ȘI...