Centrul de Resurse Juridice din Moldova: Numărul instanţelor judecătoreşti trebuie redus

by Genko Genko

Instanţele de judecată trebuie optimizate pentru a asigura o justiție calitativă și un sistem judecătoresc eficient. De această părere sunt autorii „Studiului de oportunitate cu privire la optimizarea hărții dislocării instanțelor judecătorești”, realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova şi publicat datorită susținerii financiare din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite. Despre aceasta se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei publicat joi, 13 februarie.

„Reducerea numărului instanţelor judecătoreşti şi formarea unor judecătorii mai mari, care ar deservi două-trei raioane, va duce la îmbunătățirea calității actului justiției și la o mai bună utilizare a fondurilor publice în domeniul justițiar”, a declarat Nadejda Hriptievschi, coautoarea studiului. Potrivit ei, instanţele mai mari ar putea crea un mediu mai bun de lucru, iar unicul argument împotriva desfiinţării instanţelor mici este proximitatea acestora de comunităţile locale.

Autorii studiului au venit cu propunerea ca în locul celor 44 de instanțe existente, să fie înfiinţate altele 15, mai mari. „Este adevărat, va fi nevoie de investiții de la zero pentru a crea aceste 15 instanțe mari, dar banii vor fi răscumpărați în timp. În schimb, vom avea o justiție corectă. Pentru o optimizare eficientă, am propus mai multe scenarii de comasare a instanțelor”, a notat Veaceslav Gribincea, unul dintre autorii studiului.

Prezent la discuţii, viceministrul Justiției, Nicolae Eşanu, a declarat că „Ministerul va analiza recomandările studiului, dar nu va grăbi lucrurile pentru a nu da în bară cu implementarea unor noi reforme”.

CITIȚI ȘI...