Cele mai importante idei din discursul lui Putin în fața deputaților ruși

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe 1 decembrie, Vladimir Putin s-a adresat Adunării Federale cu mesajul său tradițional. Discursul lui Putin a fost diferit faţă de alte cuvântări similare ale preşedintelui rus. Conţinutul a fost mult diferit şi destinat auditoriului intern.

În 2015, președintele a început cu problema globală a terorismului, campania din Siria și relațiile cu principalul inamic al Rusiei din acel moment – Turcia. De data aceasta, Siria și terorismul global au avut dedicate doar câteva propoziţii la finalul discursului (din care a reieşit că armata rusă arată o creștere a capacității sale de luptă).

Prima și cea mai importantă parte a mesajului lui Putin a fost axată pe probleme sociale – educație, medicină, necesitatea de a implica ONG-uri în rezolvarea problemelor sociale.

Discursul de o jumătate de oră ar putea fi rezumat într-o singură teză: „Sensul politicii noastre – grija faţă de oameni” (este o idee populistă la care a mai apelat președintele rus și în trecut).

Vladimir Putin a repetat de mai multe ori cuvintele „unitatea rușilor”. Potrivit lui, cetățenii sunt uniți în jurul valorilor patriotice, și nu este o falsă asociere, ci „consolidarea naturală a cetățenilor pentru dezvoltarea cu succes a Rusiei”.

Mesajul lui Putin a oferit o singură ştire agenţiilor de presă: el a anunțat începutul reformei fiscale și calendarul acesteia. Anterior, reforma fiscală era discutată doar ipotetic. Acum, Vladimir Putin a anunţat calendarul ei: în 2017 va avea loc dezbaterea, în 2018 – adoptarea legislației necesare, iar începând cu 1 ianuarie 2019 Rusia va avea un nou sistem de impozitare. Putin își va îndeplini astfel promisiunea de a nu creşte taxele şi impozitele până în 2018 (când au loc alegerile prezidențiale). Punctul culminant al dezbaterilor privind reforma fiscală va coincide cu perioada campaniei prezidențiale.

Apoi, Putin a cerut SKR (Comitetului de Investigaţii din Rusia) și biroului procurorului să nu facă spectacol din arestările oficialilor de rang înalt. În același timp, el nu a comentat nimic despre cei reținuţi (în special ministrul economiei Uliukaev), mulţumindu-se să pronunţe formula standard ca „justiţia va decide cu privire la vinovăția sau nevinovăția lor” și că, majoritatea funcționarilor publici sunt „oameni oneşti, care lucrează pentru binele țării”.

Spre deosebire de alte discursuri, mesajul de astăzi al preşedintelui rus aproape că nu a conţinut nicio remarcă anti-occidentală sau anti-ucraineană. Putin a oferit puţin timp agendei globale și nu a spus nimic despre „Brexit”, nici despre alegerile prezidențiale din SUA, nici despre situația din Ucraina. Totuşi, el a menţionat teza clasică a „campaniei informaționale” a Occidentului împotriva Rusiei și „tonul didactic” al acesteia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...