Cel mai nou export al Chinei: pensionarii chinezi îşi trăiesc anii de aur în străinătate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot mai mulţi chinezi plănuiesc să se mute în străinătate pe măsură ce îmbătrânesc, iar dezvoltatorii imobiliari se întrec în oferte dintre cele mai atractive.

Pe măsură ce populaţia sa îmbătrâneşte, China este tot mai aproape de o criză demografică de proporţii. Potrivit statisticilor ONU, în 2030 vor fi aproximativ 360 de milioane de chinezi de peste 60 de ani, adică un sfert din populaţia Chinei, scrie BBC.

În condiţiile în care resursele statului sunt limitate când vine vorba de îngrijirea unei populaţii în vârstă atât de numeroasă, chinezii cu un job bine plătit investesc în număr din ce în ce mai mare în proprietăţi imobiliare din străinătate, atât pentru părinţii lor, cât şi pentru ei înşişi.

Mika Sun, un inginer de reţea la o firmă de telecomunicaţii din Shanghai, caută o casă în care părinţii săi să locuiască după pensionare. Condiţiile sale nenegociabile includ servicii medicale decente, securitate şi aer curat, precum şi un preţ pe care să şi-l poată permite.

A găsit locuinţa de vis tocmai în oraşul californian Irvine, aflat în apropiere de Los Angeles. Tânărul de 35 de ani intenţionează să se mute aici în câţiva ani, după ce va obţine viza. Părinţii săi îl vor urma ulterior.

Mai mulţi prieteni de-ai săi cumpără locuinţe în acelaşi oraş, pentru ei şi pentru părinţii lor, astfel încât părinţii lui Sun vor putea socializa în limba pe care o cunosc.

Un alt tip de client pentru agenţii imobiliari care listează proprietăţi internaţionale pentru chinezi îl reprezintă persoanele mai în vârstă, care au strâns averi în timpul bulei imobiliare din China şi care caută acum să se retragă într-o zonă curată, confortabilă, sigură şi cu servicii medicale de calitate.

Dezvoltatori imobiliari din principalele destinaţii preferate de pensionarii chinezi, şi anume Australia, Canada şi SUA, încearcă să îşi atragă clienţii cu o serie de beneficii suplimentare.

Astfel, în unele cazuri le pun la dispoziţie oameni care să îi însoţească la spital sau care să îi ajute să îşi deschidă mici afaceri. Se bucură de o mare popularitate în rândul celor obişnuiţi să trăiască în oraşele chineze aglomerate oferirea posibilităţii de a-şi cultiva propriile legume şi flori.

Barierele culturale rămân un impediment pentru chinezii în vârstă care vor să se mute în străinătate.

Nici părinţii lui Mika Sun nu sunt foarte încântaţi de ideea de a-şi părăsi ţara natală şi de a se muta în California, însă tânărul este convins că se vor obişnui.

„Le va lipsi China, însă, pentru a cita un poem de Su Shi,, Casa este acolo unde inima se simte liniştită şi în siguranţă'”, spune tânărul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...