Cei 16 oameni de care trebuie neapărat să te ferești în activitatea ta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Te enervează, te păcălesc, îţi mănâncă energia şi timpul, te consumă cu totul. Ăştia sunt oamenii care te împiedică să ai succes în business, ca antreprenor, dar şi la lucru, ca manager sau angajat. Îţi sunt toxici, în firmă sau, pur şi simplu, în viaţă.

Travis Bradberry, specialist în inteligenţă emoţională, preşedinte al firmei de coaching Talentsmart, şi Isaiah Hankel, antreprenor şi consultant pentru Entrepreneur.com , au înşirat pe lista persoanele toxice, pe care trebuie să le eviţi sau de care e musai să scapi.

1. Bârfitorul. „Marile creiere discută idei, mediocrii discută evenimente iar minţile înguste vorbesc despre persoane” – Eleanor Roosevelt. Bârfitorii caută plăcerea în nefericirea altora, spune Travis Bradberry. Cine îşi consumă timpul cu nefericirea altora pierde aspectele pozitive şi interesante din viaţa celorlalţi, din care ar putea învaţă.

2. Temperamentalul. Acesta îşi va proiecta toate sentimentele (bune sau rele) către tine, totodată având impresia că tu eşti cel ce le cauzează starea lor de rău. Angajaţii sau partenerii temperamentali sunt greu de îndepărtat din firma ta, pentru că emoţiile lor necontrolate te fac să-ţi pară rău de ei. Când vine vorba să te descotoroseşti de ei, temperamentalii te vor folosi ca pe „toaleta lor emoţională”. Trebuie evitaţi „cu orice cost”, crede Bradberry.

3. Victima. Angajaţii sau partenerii care se victimizează resping orice responsabilitate sau orice proiect nou, făcând dintr-un simplu limitator rutier de viteză un munte de netrecut. Fac din ţânţar armăsar, mai pe româneşte. Victimele nu văd în momentele dificile oportunităţi de a învaţă sau de a evolua. „Durerea e inevitabilă, dar suferinţa este opţională. Vorba asta ilustrează perfect toxicitatea victimei, care alege să sufere mereu”, crede Travis. Angajaţii care se victimizează îţi consumă timpul, pentru că ei au mereu nevoie să le acorzi timp.

4. Egocentricii. Aceştia se gândesc numai la ei şi au impresia că toată lumea se învârte în jurul lor. Aşa fac şi în firma ta. Pe ei îi auzi vorbind numai despre ei înşişi – ce le place lor, ce nu le place, ce au păţit ei, ce era să păţească şi tot aşa. Când te afli în preajma acestor oameni, te simţi singur-cuc – spune dr. Bradberry. Din punctul lor de vedere, nu are niciun rost să existe vreo relaţie reală între ei şi oricine altcineva. Pentru aceşti oameni „absorbiţi de ei înşişi”, tu eşti o biată unealtă creată numai pentru a le creşte lor stima de sine.

5. Invidiosul. Pentru oamenii ăştia iarba este întotdeauna mai verde în grădina altuia. Nici măcar când li se întâmplă lor ceva minunat, invidioşii nu simt nicio satisfacţie şi asta pentru că ei îşi măsoară succesul comparându-l cu al lumii întregi. Să petreci prea mult timp în preajma invidioşilor este periculos, pentru că te fac să îţi banalizezi propriile realizări.

6. Manipulatorul. Ei îţi consumă energia şi timpul sub pretextul unei prietenii de faţadă. Manipulatorii vor întotdeauna ceva de la tine şi, dacă te uiţi în urmă la relaţia ta cu ei, nu fac altceva decât să tot ia de la tine şi să nu dea niciodată nimic. Aceşti tipi / tipe ştiu ce îţi place, ce te face fericit, dar problema este că ei/ ele folosesc aceste informaţii într-o agendă proprie, ascunsă.

7. „Dementorul”. În romanul lui JK Rowling „Harry Potter” , dementorul era o creatură negativă, care le fură oamenilor sufletele, lăsându-le corpurile ca nişte simple cochilii goale. Un fel de vampir, am putea spune. Şi în firma ta pot să fie oameni care, la fel ca nălucile din cărţile fantastice, îşi impun negativismul şi pesimismul asupra tuturor celor pe care îi întâlnesc. Când intră într-o cameră, oamenii ăştia „sug” viaţa de acolo. Ei văd meru partea goală a paharului şi pot să inducă frica şi îngrijorarea în colegi, chiar şi în cele mai benigne situaţii.

8. Judecătorul. Ăştia au impresia că numai ceea ce spun ei este perfect adevărat. Doar ei îţi spun imediat şi exact ce este bine şi ce este rău. În loc să înveţe de la cei care au şi alte opinii, ăştia îi judecă pe alţii şi îi privesc de sus. Ca antreprenor, manager sau angajat, într-o firma, aceşti oameni îţi sufocă dorinţa de a fi o persoană pasionată şi expresivă.

9. Arogantul. Aroganţa este o falsă încredere în sine şi maschează nesiguranţă majoră, de cele mai multe ori. Persoanele arogante tind să aibă performanţe mai scăzute, să fie mai dezagreabile şi să aibă mai multe probleme de învăţare decât ceilalţi.

În mod particular pentru antreprenorii aflaţi la început de drum, Isaiah Hankel identifică şi alte persoane toxice:

10. Cei care îţi spun că ai doar o posibilitate. Întotdeauna ai de ales! Când cineva îţi dă un ultimatum şi te pune să alegi doar din două variante – pe ei sau afacerea ta – fă un pas înapoi.

11. Cel care încearcă să te facă să crezi că ai nevoie de el pentru a avea succes. Pentru ca tu să ai succes, singura persoană cu adevărat indispensabilă eşti tu însuţi. „Să îţi faci relaţii şi să te înconjori de oameni optimişti este un coeficent de creştere pentru orice afacere, dar ideea că depinzi de alţii pentru a avea succes nu este sănătoasă”, crede Hankel.

12. Persoanele care încearcă să te facă să crezi că este de datoria ta să ai grijă de ele. Nu tu eşti responsabil de fericirea celorlalţi! Când oameni în toată firea vor să te facă să te simţi vinovat că nu petreci mai mult timp cu ei sau că nu faci ce vor ei, nu este altceva decât un simplu joc de putere. Vor să te controleze.

13. Cel care îţi reaminteşte mereu greşelile trecutului sau neajunsurile prezentului. Nimic nu este mai enervant decât atunci când faci, în sfârşit, o schimbare benefică în viaţa ta şi apare unul din apropiaţii tăi şi îţi vorbeşte permanent despre eşecurile voastre din trecut. Toţi facem greşeli, toţi avem eşecuri şi încă multe. Trebuie să te ierţi pe tine însuţi pentru toate astea.

14. Persoana care îţi minimalizează realizările. Un om matur explică realizările altuia exclamând cu entuziasm: „Uau, dacă muncesc din greu, şi eu pot să fac aşa ceva!”. Un om imatur ar spune „A avut noroc!”. Ca să ai succes în afaceri, trebuie să scapi de persoanele imature. De asemenea, trebuie să fii tu însuţi matur şi să recunoşti reuşitele altora.

15. Persoana care te face un om rău. Cu toţii avem ceva care ne face să scoatem la suprafaţă ce e mai rău în noi. Poate fi un fost coleg agresiv sau o parteneră / un partener posesiv. Oricine ar fi, opreşte această persoană să îţi deturneze personalitatea. Dacă vezi că te comporţi aiurea când eşti în preajma cuiva, încetează să te mai vezi cu persoană aceea.

16. Tu însuţi. Dacă mai rămâne un singur om care să te împiedice să îţi împlineşti visul, acela eşti chiar tu. Tu însuţi eşti fie cel mai rău duşman, fie cel mai bun prieten. Aşa că uită-te bine la obiceiurile proaste pe care le ai şi la tendinţele de auto-sabotaj, care te-ar putea împiedică să-ţi atingi obiectivele de business. De multe ori, oamenii se dau înapoi din calea succesului, numai pentru că se simt mai confortabil cu eul lor trecut decât cu eul lor viitor. Sunt nesiguri de ceea ce vor deveni. Ca antreprenor, evită situaţiile acestea!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...