Cehia s-a dezis de parteneriatul cu regimul lui Ianukovici

by Genko Genko

Ministrul ceh al afacerilor externe a declarat miercuri după şedinţa Guvernului, în cadrul unui briefing, că vina pentru că Ucraina a ajuns în pragul unui război civil o poartă autorităţile.

Prim-ministrul Cehiei Boguslav Sobotka a declarat că sancţiunile rezoluţiei pe care au adoptat-o colegii săi se răsfrânge nemijlocit şi asupra preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Comentatorii politici cehi presupun că invitaţia adresată lui Ianukovici la Summitul Parteneriatului Estic din aprilie de la Praga, va fi retrasă. Anterior, ambasadorul Ucrainei în Cehia Boris Zaiciuk a primit o avertizare de la şeful departamentului internaţional din cadrul secretariatului preşedintelui, că vizita lui Ianukovici va fi anulată în cazul în care criza din Ucraina nu va fi soluţionată pe cale paşnică. Ambasadorul ucrainean a primit aceeaşi înştiinţare şi de la Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei.

Şeful diplomaţiei cehe Lubomir Zaoralek a declarat miercuri seara,în cadrul unui interviu televizat că „acestă guvernare încetează să ne mai fie parteneră”, în contextul acţiunilor îndreptate împotriva manifestanţilor ucraineni.

CITIȚI ȘI...