Cehia, dispusă să susțină sectorul energetic moldovenesc

by Genko Genko

Aspecte ale colaborării bilaterale în sectorul energetic dintre Republica Moldova şi Republica Cehă au fost discutate ieri, la Praga, de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, şi omologul său ceh Pavel Šolc.

Oficiali au făcut un schimb de opinii privind situația din sectorul energetic al celor două state, precum și implementarea unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul respectiv.

Viceministrul Triboi a accentuat că unul dintre obiectivele de bază ale Guvernului Republicii Moldova constă în diversificarea surselor de asigurare a țării cu energie electrică și gaze naturale.

„Interconexiunea la sursele europene de energie electrică și gaze naturale constituie una din prioritățile noastre, deoarece ne va oferi mai multe soluții pentru asigurarea securității energetice a țării”, a subliniat viceministrul.

La rândul său, viceministrul Industriei şi Comerţului al Cehiei Pavel Šolc, a apreciat eforturile Republicii Moldova în vederea diversificării surselor de energie electrică şi a menţionat disponibilitatea autorităților din Republica Cehă de a susține proiectele inovaționale ale Executivului de la Chișinău.

Conform Concepției de colaborare externă de dezvoltare a Republicii Cehe, Republica Moldova este una dintre țările prioritare pentru cooperare în perioada 2011 – 2017. Până în prezent, prin intermediul diferitelor proiecte, Cehia a investit în țara noastră circa 14 milioane de euro, iar investițiile curente se estimează la circa 2,5 milioane de euro.

CITIȚI ȘI...