CEC neagă că alegerile parlamentare și cele locale au fost fraudate

by Genko Genko

Comisia Electorală Centrală (CEC) neagă că atât alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cât și scrutinul local din aceste an au fost fraudate. Reacția CEC vine după ce vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urîtu, a adus acuzații în acest sens.

„Ne disociem categoric de declarațiile nefondate și acțiunile unilaterale ale domnului Ștefan Urîtu despre pretinsele fraudări ale ultimelor scrutine din Republca Moldova. Reiterăm că legalitatea și corectitudea alegerilor precedente au fost confirmate de Curtea Constituțională, instanțele judecătorești, precum și de toate misiunile internaționale și naționale de observare a alegerilor”, spun reprezentanții CEC.

În contextul recentelor declarații și acțiuni întreprinse de vicepreședintele CEC, Ștefan Urîtu, CEC declară că instituția este independentă și apolitică, membrii căreia la intrarea în funcție depun Jurămîntul să nu facă acțiuni și declarații politice.

Citește și: (VIDEO) Vicepreședintele CEC: Alegerile parlamentare și cele locale au fost fraudate

În acest sens, Comisia anunță că va solicita Parlamentului, să verifice compatibilitatea acțiunilor și declarațiilor lui Urîtu cu statutul de membru al CEC.

Urîtu a participat duminică la protestul organizat de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde a declarat că Republica Moldova a ajuns să fie controlată de o caracatiţă oligarhică, care a capturat toate instituţiile de stat.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a declarat că ultimele două scrutine din Republica Moldova, cel parlamentar din 2014 și cel local din 2015, au fost fraudate.

„Alegerile parlamentare din 2014 şi alegerile locale din anul curent au fost fraudate. Nu este prima dată când spun acest lucru. Am spus-o de trei ori la şedinţa publică a CEC. Am încercat prin instanţele de judecată, prin Procuratură. Până în prezent stau cererile mele la Procuratura Generală încă din iulie. Trebuia să fie dat un verdict în trei zile sau cel târziu până la confirmarea alegerilor de către instanţa de judecată. Nici instanţele nu au făcut dreptate, şi nici Procuratura nu au făcut dreptate până în prezent”, a menționat funcționarul.

CITIȚI ȘI...