Ceaiul de ghimbir: poțiune magică pentru sănătate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ghimbirul este considerat o sursă remarcabilă de tratament pentru diverse afecţiuni. Ghimbirul este folosit ca plantă medicinală încă din antichitate, în special, în ameliorarea problemelelor reumatice și tratamentul semnelor de răceală şi gripă. Cercetările asupra ghimbirului au scos la iveală proprietăţi digestive, anti-cancerigene și utilizări cosmetice, anunță one.ro.

Fiind originar din Asia, ghimbirul se dădea marinarilor chinezi pentru a evita greţurile şi ameţelile cauzate de mare, iar grecii din antichitate îl mâncau pentru a ajuta digestia şi preveni greaţa de după ospeţe. Una dintre primele dovezi ale folosirii rădăcinii le avem de la yoginii din India care susţineau că ghimbirul conferă claritate minţii.

O cană de ceai de ghimbir pe zi contribuie la diminuarea stresului sau la combaterea problemelor respiratorii, are efect antiinflamator şi întăreşte imunitatea organismului. Asta, deoarece ghimbirul conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6. Uleiurile volatile din ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Acestea îi dau gustul şi aroma specifică şi favorizează mişcarea muşchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie.

Stimulează digestia:
Ghimbirul este foarte eficient pentru o digestie sănătoasă, el acţionând prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul şi intestinele de gaze. Odată ingerat, ghimbirul favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie.

Neutralizează ulcerul stomacal:
Ghimbirul are efecte importante anti-ulcer, comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe bază de reţetă şi conţine o substanţă numită zingibain, care distruge paraziţii şi ouăle lor. Extractele de ghimbir, testate în laborator, distrug o serie de paraziţi, cum sunt cei din peştele crud. Astfel, infuzia de ghimbir este indicată în tratarea bolilor parazitare.

Calmează greţurile matinale:
Ghimbirul calmează greţurile matinale care apar la unele femei însărcinate, atâta timp cât în sarcina se consumă o cană de ceai de ghimbir la două zile. Este un remediu eficient, care poate să fie folosit în siguranţă de femeile însărcinate care se confruntă cu acest simptom neplăcut.

Scade tensiunea arterială:
Ghimbirul scade tensiunea relaxând vasele de sânge ce înconjoară muşchii, facilitând circulaţia sanguină în tot corpul. Ajută la prevenirea şi tratarea greţurilor cauzate de mişcare şi calmează ameţelile.

Luptă contra răcelii și gripei:
Ghimbirul este deosebit de eficient în tusea expectorantă, prin curăţarea plămânului, însă şi în problemele respiratorii alergice, cum este astmul. Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripe prin inducerea transpiraţiei şi tonifică sistemul imunitar. În plus, are acţiune expectorantă, fiind benefic pentru a scăpa de tuse, bronşită, iritaţii ale gâtului. Un mod simplu de a face ceai este să aduceţi apa la fierbere, tăiaţi câteva felii de ghimbir şi lăsaţi-le să fiarbă la foc mic, în apă, timp de 10-15 minute.

Eficienţă împotriva cancerului:
Ghimbirul este unul dintre cei mai crânceni duşmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral în leucemii. Extrasele de ghimbir stimulează imunitatea prin creşterea activităţii timusului şi splinei, precum şi producţia de fagocite. Şi în cancerul de sân este indicat consumul de ghimbir, care se pare că ar inhiba invazia, motilitatea şi aglutinarea celulelor canceroase.

Reduce inflamaţiile articulare şi durerile reumatice:
Ghimbirul reduce inflamaţiile articulaţiilor, fiind recomandat adesea în artrită reumatoidă. Dacă beţi o cană de ceai de ghimbir după ce aţi depus efort fizic, puteţi evita apariţia febrei musculare şi a durerilor de încheieturi, în general. În cazul inflamatiilor locale, de tipul luxatiilor sau entorselor, compresele cu ghimbir fac minuni.

Scade nivelul colesterolului rău:
Ghimbirul scade nivelul colesterolului periculos din organism, reducând riscul bolilor de inimă. Contribuie la o bună circulaţie a sângelui, printr-un complex optim de minerale şi aminoacizi, eficient în lupta cu bolile cardiovasculare. În plus, această plantă întăreşte imunitatea organismului, printr-o combinaţie de antioxidanţi care, în paralel, se dovedeşte eficientă şi în lupta cu colesterolul şi chiar în prevenirea cancerului.

Efecte analgezice puternice:
O cană de ceai de ghimbir reduce prostaglandinele, care sensibilizează receptorii durerii din terminaţiile nervoase, demonstrând efecte puternic analgezice. Este un bun remediu împotriva stresului, iar, potrivit specialiştilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al anxioliticelor uşoare, tip Xanax.

CONTRAINDICAȚII:
Ghimbirul nu ar trebui folosit de către persoanele cu inflamaţii ale stomacului sau plămânilor. Efectele secundare sunt rare şi apar atunci când se foloseşte fără discernământ sau se consumă în cantităţi mari, zilnic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...