Ce vrea Putin să demonstreze prin vizita lui Kim Jong-un la Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ce face un lider mondial care și-a pierdut susținea internațională și care și-a stricat relațiile cu aproape toate puterile globale pentru a arăta că încă mai are câțiva prieteni?

Invită 26 de lideri, dintre care nu sunt toți chiar faimoși pentru democrație și transparență, la o ceremonie fastuoasă care marchează 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și care va avea loc în luna mai.

Printre invitați se număra inclusiv un lider ostracizat de aproape întreaga lume, președintele Coreei de Nord Kim Jong Un, se precizează într-o analiză CNN.

Citeşte şi: Kim Jong-un a acceptat invitația lui Putin, de a vizita Moscova

Va fi un eveniment de genul „Bine ați venit în lumea ”duceți-vă dracului!’ a lui Vladimir Putin”, după cum a sintetizat situația analistul nord-coreean Nicholas Eberstadt.

#Rusia nu câștiga practic nimic dacă joacă cartea Kim Jong Un. Este un fel de politică ”duceți-vă dracului!'”, susține specialistul nord-coreean.

Această politică „duceți-vă dracului!” a fost aplicată de Rusia încă de anul trecut, când Moscova și-a consolidat relațiile cu Phenianul, după ce Occidentul și-a crescut prezența militară în vecinătatea Rusiei, pe fondul anexării Crimeii.

Liderii mondiali boicotează evenimentul

Președintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron și cancelarul german Angela Merkel, toți vor boicota marele eveniment al lui Vladimir Putin, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei.

Citeşte şi: Putin rămâne cu Kim Jong-un și Xi Jinping; Și Merkel a refuzat să participe la paradă

Totuși, cunoscutul lider al „regatului sihastru”, Kim Jong Un, va participa la ceremonia de luna viitoare, fiind prima vizită diplomatică în străinătate efectuată de liderul de la Phenian de la preluarea puterii, în anul 2011, după cum a precizat săptămâna trecută un oficial rus.

Vizita liderului nord-coreean nu are doar implicații diplomatice, ci și practice, întrucât Moscova caută să își intensifice relațiile cu oficialii de la Phenian, relații care ar putea aduce beneficii economice pentru ambele națiuni.

Cele două țări au decis să celebreze împreună un „An al prieteniei”, care probabil va include acorduri de cooperare financiară, schimburi comerciale și investiții.

Coreea de Nord ar putea ajuta Rusia să își suplimenteze livrările de gaze naturale către Coreea de Sud, dacă țara represivă va permite Moscovei să construiască o conductă pe teritoriul său.

De asemenea, Rusia are un interes legitim în a preveni Coreea de Nord să devină o putere nucleară, iar Putin ar putea să își exercite influența asupra Phenianului, pentru a limita dezvoltarea nucleară.

Citeşte şi: Coreea de Nord, pregătită de un război nuclear împotriva SUA

Pe lângă aspectele practice, simbolismul invitației adresate lui Kim Jong Un la Moscova este la fel de important.

Cine mai este Putin la nivel global?

Richard Weitz, expert în politicile Rusiei de la Institutul Hudson din Statele Unite, a precizat că ceremoniile dedicate sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial au scopul să arate puterea pe care încă o mai are Putin pe scena internațională.

Citeşte şi: „Lupul” din umbra lui Vladimir Putin; Cine e cel mai fidel aghiotant al preşedintelui Rusiei

„Își dorește să reitereze rolul global al Moscovei, să transmită mesajul că Moscova joacă un rol important, mai ales în Asia”, a punctat acesta.

O alianță cu Rusia ar aduce beneficii uriașe pentru Coreea de Nord, care caută cu disperare aliați în cadrul ONU, precum și un alt partener economic pentru a contrabalansa dependența istorică față de China.

„Ceea ce nu e clar deocamdată este cât de multă energie este dispus Kremlinul să investească în noile relații cu Phenianul”, a notat Eberstadt.

Până acum, foarte puține dintre intențiile declarate s-au și materializat. Iar Chris Hill, fost ambasador american în Coreea de Sud, este sceptic cu privire la faptul că vreo idee va prinde contur.

„Nu cred că rușii sunt mai entuziaști decât noi (americanii – n.red.) în ceea ce privește Coreea de Nord. Este modul lor de a-ți băga degetul în ochi”, a spus specialistul.

Statele Unite și-au propus să izoleze Coreea de Nord, ca pedeapsă pentru programul nuclear la care lucrează autoritățile de la Phenian și pentru încălcările sistematice ale drepturilor omului.

Citeşte şi: (VIDEO) Dezvăluiri despre viața în Coreea de Nord: Nu au mai rămas nici şobolani, şerpi sau plante de mâncat

Liderii occidentali s-au alăturat eforturilor americanilor și au impus la rândul lor sancțiuni împotriva regimului de la Phenian, în speranța că nord-coreeni vor renunță la programul nuclear și vor îmbunătăți modul în care sunt tratați cetățenii.

Invitația sfidătoare a lui Putin

Însă invitația lui Putin, care plasează Coreea de Nord la același nivel cu alte țări participante – cum ar fi Grecia sau China – reprezintă o respingere flagrantă a politicilor occidentale și o încercare de a submina importanța lor.

Weitz consideră că evenimentul fastuos „îl va face pe Putin să se simtă bine, îl va face să creadă că încă este un lider internațional important”, mai ales în contextul în care singura atenție pe care a mai primit-o liderul rus s-a datorat dispariției sale timp de 11 zile din viața publică.

Acum, atenția s-a îndreptat către vizita lui Kim Jong Un la Moscova. „E un fel de ”Uitați-vă aici, nu acolo! Uitați-vă la ceremonia noastră minunată, nu la cele 11 zile în care am lipsit'”, a punctat Eberstadt.

Citeşte şi: (VIDEO și FOTO) Imagini rare cu Kim Jong-il; Cât de mult seamănă acesta cu fiul său


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...