Ce spune Nicolae Timofti despre aderarea la NATO

by Genko Genko

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a ieșit astăzi în fața presei cu ocazia împlinirii a doi ani de la alegerea sa în funcție.

Șeful statului a vorbit despre cei doi ani de mandat, dar s-a expus și asupra evoluției ultimelor evenimente din zonă.

Întrebat cum ar comenta o eventuală aderare a Republicii Moldova la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Timofti a evitat să dea un răspuns prea clar, invocând statutul de neutralitate care este specificat în constituție. ”Constituția nu ne permite să vorbim despre acest lucru”, a spus președintele. Totuși, el nu a exclus ca pe viitor, în dependență de contextul social-politic, Moldova să se poată apropia de NATO.

În același context, Timofti a vorbit și despre demisia Ministrului Apărării, Vitalie Marinuța și de cât de nimerită a fost aceasta în condițiile în care în zonă un conflict armat este gata să izbucnească. Șeful statului a spus că nu i-a cerut demisia lui Marinuță, și că ”aceasta și-a depus-o din proprie inițiativă”. Totodată, el s-a arătat deranjat de faptul că ex-ministrul l-a atacat în cadrul unei conferințe de presă, spunând că acel gest nu a fost unul tocmai corect.

CITIȚI ȘI...