Ce șanse sunt ca Italia să părăsească zona euro după eșecul lui Renzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Votul negativ dat reformelor constituţionale propuse de premierul italian Matteo Renzi l-a pus pe şeful cabinetului de la Roma în poziţia de a-şi înainta demisia, flancul sudic al zonei euro scufundându-se astfel în valurile incertitudinii politice care a caracterizat peisajul politic european în ultimul an.

Pieţele financiare au reacţionat imediat, chiar dacă rezultatul votului nu a fost unul surprinzător, euro pierzând teren în faţa dolarului american, relatează revista Quartz. La prima vedere, deprecierea monedei euro nu pare una puternică, dar pentru economia Italiei, o ţară cu datorii de 2.000 de miliarde de euro (130% din PIB), evenimentul poate avea consecinţe serioase.

Din punct de vedere statistic, politica italiană cu greu poate fi descrisă ca una consecventă, de la înfiinţarea Republicii după Al Doilea Război Mondial şi până în prezent în fruntea guvernului de la Roma perindându-se nu mai puţin de 63 de prim-miniştri.

Doar în ultimul deceniu, guvernul italian a avut 6 premieri, care au controlat economia din peninsulă, instabilitatea politică mergând mână în mână cu cea financiară, creată de criza din 2008.

Pentru analistul Wolfango Piccoli, de la Teneo Intelligence, vidul de putere din Italia lasă loc pentru mai multe scenarii, cu formarea unui guvern axat pe politici de protecţie socială fiind cel mai plauzibil deznodământ în acest moment.

Actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, este văzut ca principal candidat la obţinerea unui mandat de prim-ministru, în acest caz, guvernul interimar urmând să îşi îndeplinească mandatul până la organizarea alegerilor generale din 2018.

În acelaşi timp însă, partidele de centru dreapta, cele extremiste de pe flancul stâng şi drept al eşichierului politic, dar şi alte forţe naţionaliste ar putea forţa declanşarea unor alegeri anticipate, situaţie care poate accentua şi mai mult incertitudinea politică din Italia.

Spre exemplu, naţionaliştii din Mişcarea 5 Stele, un partid eurosceptic, sunt creditaţi în sondajele de opinie cu aceleaşi şanse ca şi reprezentanţii Partidului Democrat, din care face parte şi Renzi, lucru care anunţă o bătălie politică de o intensitate majoră în viitorul apropiat.

Printre promisiunile naţionaliştilor se numără şi organizarea unui referendum în care populaţia să decidă dacă vrea să mai menţină ţara în rândul celor 19 state din zona euro, varianta Brexit a italienilor purtând numele de Quitaly.

Bătălia dată în weekendul trecut a avut ca pretext reformarea sistemului politic din Italia, dar s-a centrat îndeosebi pe specularea sentimentului de antipatie faţă de Matteo Renzi, un premier pe care extremiştii şi naţionaliştii italieni îl descriu ca pe o imagine vie a sistemului politico-administrativ osificat şi ineficient din peninsulă.

În mod ironic însă, tocmai refuzul de a accepta reformele constituţionale, care ar fi întărit poziţia viitoarelor guverne în faţa Parlamentului de la Roma, ar putea sabota şansele extremiştilor italieni de a obţine puterea şi a o şi păstra după alegerile din 2018.

Din acest punct de vedere, Italia a bifat momentul său anti-establishment, dar este departe de a fi pe aceeaşi lungime de undă cu Brexit sau cu alegerea lui Donald Trump, iar chestiunea Quitaly rămâne încă la nivel de incertitudine.

În acelaşi timp, devine clar că uniunea monetară de pe continent a încasat încă o lovitură ale cărei reverberaţii se vor face simţite pentru un timp, iar şocul de acum cu greu ar putea avea un efect benefic pentru amorţeala economică în care se zbate Italia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...