Ce pot face banii din om–sau demnitate de jurnalist moldovean

by Genko Genko

Acum ceva timp priveam cu plăcere “Ediţia Specială” a Ritei Ursalovschi de la Jurnal TV. Priveam această emisiune pentru că simţeam că mă reprezintă, că reprezintă în general acest popor necăjit dintre Nistru şi Prut. O urmăream pentru că, practic era printre puţinele emisiuni de dezbateri politice în care se spuneau lucrurilor pe nume, fără ocolişuri, fără frică. Admiram curajul moderatoarei, dar şi a invitaţilor săi, care erau printre puţinii care nu aveau frică să spună adevărul despre infracţiunile săvârşite de către cei de la putere. Priveam “Ediţia Specială” pentru că acolo se practica jurnalism de calitate, jurnalism de opoziţie faţă de guvernare, ori jurnaliştii trebuie să fie mereu în opoziţie, indiferent de cine nu s-ar afla la guvernare.

Printre “preferaţii” Ritei Ursalovschi din acea vreme se întâmpla să fie mai mereu oligarhul Vladimir Plahotniuc, tot el şi membru de vârf al PD-ului. Motive pentru a-l critica pe Plahotniuc şi de a-i scoate infracţiunile la iveală, erau mereu, de aceea nu voi mai insista asupra lor, cu toţii le cunosc deja. Recent însă, fosta moderatoare de la JTV a făcut o mişcare cel puţin dubioasă, trecând la o televiziune rivală Jurnalului şi anume la Publika TV. La prima vedere parcă nu pare nimic ieşit din comun, emigrări de acest gen au loc destul de des, cel puţin în ultima perioadă şi nu numai printre jurnalişti, dar şi în politică şi alte domenii. Însă, dacă e să luăm în calcul faptul că Publika TV este controlată în totalitate de acelaşi oligarh de Grozeşti, cu care Rita Ursalovschi şi invitaţii săi măturau pe jos cu el acum câteva luni, apare o întrebare firească şi totodată şi o îndoială legată de demnitatea umană de jurnalist de care ar dispune Rita Ursalovschi.

curvalovschi
Totuşi, am zis că poate ea va fi o excepţie fericită şi nu se va pleca în faţa lui Plahotniuc şi îşi va face şi în continuare meseria cel puţin cum a făscut-o şi cât a activat la JTV. Astăzi însă, mi-am dat seama că nu dispune de acea demnitate de jurnalist, dar şi omenească, de care credeau mulţi că ar dispune Rita Ursalovschi. Văzând că se numără printre cei care au apreciat aberaţiile scrise pe blogul lui Plahotniuc (), aberaţii care el ar pretinde că ar fi argumente în favoarea votului mixt pe care vrea să-l impună prin orice mijloace la viitoarele alegeri din decembrie, mi-am amintit cum încă în primăvara anului trecut în emisiunea sa Rita Ursalovschi era cea mai mare contestatoare a acetui tip de vot.

În aceste condiţii mă întreb, cum e posibil ca acum câteva luni, acest om să fie în opinia ta (a Ritei Ursalovschi) cancerul RM, să-l critici şi să-i aduci acuzaţii extrem de grave (critici şi acuzaţii fondate), iar acum să-i ciuguleşti din palme, din postura de angajată şi nu numai? Tu, cea care erai împotriva votului mixt pe care Plahotniuc a încercat să-l impună şi în primăvara lui 2013 (în primă fază îi şi reuşise), iar acum să fii de acord cu acelaşi vot mixt, impus aproape cu forţa de acelaţi oligarh pe nume Vladimir Plahotniuc?! Sau poate aici nu e vorba doar de demniatea de jurnalist, ci în genere de lipsa de demnitate şi onoare umană?

Blogul lui Valentyn

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu