Cazul avionului dispărut: S-a făcut public motivul pentru care doi pasageri s-au îmbarcat cu paşapoarte false în Boeing-ul 777 al Malaysia Airlines

by Genko Genko

Ministrul de Interne al Malaysiei, Zahid Hamidi, a declarat vineri, referindu-se la îmbarcarea cu două paşapoarte europene furate în cazul zborului MH370, că verificarea actelor de identitate în baza de date a Interpolului ar „încetini controlul migraţional”.

„Este imposibil să fie verificat fiecare paşaport în baza de date a Interpolului, deoarece acest fapt ar încetini controlul persoanelor în aeroport”, a declarat ministrul în Parlament.

La rândul său, Interpolul a negat dificultatea de a accesa baza lor de date. „Este nevoie doar câteva secunde pentru a vedea în baza de date internaţională, dacă documentele au fost furate sau pierdute”, afirmă Intrepolul, citat într-un comunicat.

„Dacă Malaysia ar fi consultat baza noastră de date, faptul că cei doi pasageri au folosit paşapoarte furate s-ar fi descoperit imediat”, asigură Interpolul.

„Adevărul este că de la începutul lui 2014, înainte de dispariţia zborului MH370 al Malaysia Airlines, serviciile de imigraţie din Malaysia nu au efectuat niciun control al paşapoartelor prin baza noastră de date”, denunţă Interpolul.

Independent menţionează că unui cetăţean austriac, Christian Kozel, şi unui italian, Luigi Maraldi, le-au fost furate paşapoartele încă acum doi şi respectiv un an în urmă. Cu toate acestea, apăreau pe lista pasagerilor, deşi nu se aflau la bord. Celor doi le-au fost furate paşapoartele în Thailanda în 2012 şi 2013, a confirmat Interpol. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din aeroport, s-a stabilit că paşapoartele lor au fost folosite de către doi iranieni.

CITIȚI ȘI...