Câte banane poţi mânca zilnic fără să-ţi pui sănătatea în pericol

by Genko Genko

Sunt adevărate minuni în materie de alimentaţie. Sunt dulci şi cremoase, ideale pentru gustările dintre mese şi perfecte pentru menţinerea siluetei pe termen lung. Însă dincolo de aceste beneficii cunoscute, bananele consumate în exces pot fi şi dăunătoare.

Unul dintre miturile din jurul acestui fruct este că dacă mănânci mai mult de şase dintr-o dată, îţi pot fi fatale, scrie BBC.co.uk. Acest mit a fost popularizat şi de prezentatorul britanic Karl Pilkington care, într-o conversaţie cu comedianul Ricky Gervais, afirma că nivelul de potasiu din corp creşte alarmant după consumarea a 6 banane.

Potasiul este esenţial pentru buna funcţionare a organismului şi se găseşte „în fiecare celulă vie din organism”, afirmă Catherine Collins, medic nutriţionist la un spital din Londra.

Când nivelul de potasiu din organism este prea scăzut sau prea mare, cauzează aritmii, dureri stomacale, ameţeli sau diaree. În doze extrem de mari, poate duce la oprirea inimii.

Însă nivelul de potasiu din banane este inofensiv. „Este practic imposibil să faci supradoza de banane. Ar trebui să mănânci aproximativ 400 pentru a creşte atât de mult potasiul din corp încât să faci stop cardiac. Bananele nu sunt periculoase, ba dimpotrivă”, susţine Collins.

Pentru un adult, doza zilnică de potasiu este de 3.500 de miligrame, iar o banană de mărime medie conţine 450 de miligrame, ceea ce înseamnă că poţi mânca până la 7 banane şi jumătate zilnic, fără să-ţi pui sănătatea în pericol.

Singurii care ar trebui să aibă grijă la consumarea acestor fructe sunt cei care suferă de insuficienţă renală sau alte afecţiuni ale rinichilor, întrucât potasiul nu este eliminat suficient de rapid din organism.

CITIȚI ȘI...