(VIDEO) Cât de radical și-a schimbat Filat opiniile în doar doi ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieri, în Parlament, s-a votat o lege care ar fi trebuit să facă ceva lumină în cazul acționariatului presei din Moldova. Codul Audiovizualului a fost modificat, chipurile pentru a „transparentiza proprietatea” în acest domeniu, doar că, la fel ca și în cazul multor altor legi votate în ultimii ani în Parlament, s-a făcut doar de ochii europenilor.

Pentru că cea mai importantă prevedere care ar fi trebuit să se regăsească în acest proiect, și anume neadmiterea unor companii din off-shore în acționariatul instituțiilor mass-media, a fost ignorată cu desăvârșire de către coaliția PCRM-PLDM-PD.

Iar cel mai aprig contestatar al unui amendament propus în acest sens de către PL a fost bunul prieten al lui Plahotniuc, comunistul Oleg Reidman, care a și adus un „argument” de-a dreptul halucinant în acest sens. Cică „termenul de zonă off-shore nu este unul juridic și nu este clar pentru nimeni”.

Și dacă intervenția lui Reidman nu are cum să mire, atunci una asemănătoare, a lui Vladimir Filat, a fost cel puțin ciudată. Ei bine, președintele PLDM s-a opus și el amendamentului. Cică ar „devia” de la scopul inițiativei.

Bun, acum îl înțeleg perfect pe Filat. În primul rând el nu poate să facă nimic ce l-ar deranja pe stăpânul său Plahotniuc, cel care deține cel puțin 70% din presa în această țară, pe care o finanțează, în mare parte, prin bani veniți din zona off-shore. Apoi mai deține și Filat ceva presă.

Chiar dacă e una total ineficientă și incompetentă, el se amăgește că ținând-o încă se mai mai poate menține pe linia de plutire. Un lucru total fals, desigur.

În 2012 Filat declara „război firmelor off-shore”

Numai că, Filat având probabil memorie foarte scurtă, sau poate considerându-ne pe noi uituci, se face că nu-și amintește că nu mai târziu de acum doi se dădea în spectacol pe la ședințele Guvernului, cerând adoptarea „de urgență” a unei legi prin care să se pună capăt activităţii firmelor off-shore care deţin bănci şi instituţii media în Republica Moldova.

După cum bine vedeți, premierul de pe atunci vorbea de bănci în primul rând, pentru că era perioada în care înfloreau atacurile raider și de instituții media, pentru că Plahotniuc abia începea să le pună grămăjoară pe toate.

Voi posta și o declarație a acestuia, în care ne vorbea despre cât de păguboasă e activitatea off-shore-urilor pentru Moldova. Despre „transparență” și inadmisibilitatea ca o companie off-shore să stea în spatele unor instituții media.

Ca noi să-l vedem ieri pe Filat, în toată nimicnicia și perfidia sa, să ne spună că, vezi Doamne, nu mai e nicio problema ca off-shore-urile să stea în spatele instituțiilor mass-media. Și n-au trecut decât doi ani de atunci…

Ei bine, acum ar trebui să ne întrebăm ce s-a întâmplat de s-a schimbat atât de brusc al „tuturor” Vladimir Filat în doar 2 ani.

S-au schimbat destul de multe. Spre exemplu, nu mai este premier și nici nu va mai fi vreodată, pentru că Plahotniuc i-a interzis pe viață acest lucru. Totodată, de atunci Filat și-a tras vreo 2 televiziuni, câteva gazete și site-uri de știri, deci a devenit și el un fel de mogulaș media. Instituții media care trebuiesc susținute din bani furați de aici și reîntorși prin intermediul off-shore-urilor.

Dar, cel mai important, față de 2012, Filat a ajuns acum un valet umil al lui Plahotniuc. O slugă care nu-și va permite niciodată public vreun gest care l-ar putea deranja pe cel pe care-l declara altă dată drept „criminal, care trebuie să stea la pușcărie”.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...