Cât de mult va afecta scandalul Volkswagen economiile țărilor din Europa de Est

by Genko Genko

Cehia și Ungaria vor fi, probabil, cele mai afectate economii din Europa Centrală și de Est de pe urma scandalului falsificării testelor de poluare de către constructorul german Volkswagen AG, în timp ce impactul asupra Poloniei și României va fi mult mai mic, susțin analiștii de la Bank of America Corp., transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În cel mai pesimist scenariu, recunoașterea de către Volkswagen a faptului că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, ar putea anula între 1 și 1,5 puncte procentuale din creșterea economică a Cehiei și Ungariei, susțin analiștii de la Bank of America Corp. într-un raport trimis miercuri clienților. În schimb, impactul asupra creșterii economice a Poloniei și României va fi mai mic de 0,5 puncte procentuale.

„Importanța industriei auto precum și legăturile puternice cu producătorii germani pun Europa Centrală și de Est într-o poziție extrem de vulnerabilă la criza Volkswagen. Este posibil ca Cehia și Ungaria să fie cele mai afectate” susțin analiștii de la Bank of America.

Exporturile de bunuri, printre care și autoturisme și piese auto, spre Germania și alte state din zona euro au ajutat la revenirea economiilor din Europa Centrală și de Est. Însă scandalul de la Volkswagen, care produce motoare în Ungaria și deține Skoda Auto AS, cel mai mare constructor auto din Cehia, riscă să afecteze vânzările globale ale grupului.

Marți, ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a anunțat că aproximativ două milioane din cele 11 milioane de motoare diesel implicate în scandalul de la Volkswagen au fost produse la uzina Audi din Gyor, vestul Ungariei. Mihaly Varga a mai spus că Guvernul de la Budapesta poartă discuții cu Audi pentru a evalua impactul potențial asupra economiei ungare al scandalului motoarelor diesel trucate de Volkswagen.

„Sunt sigur că acesta va afecta industria producătoare de mașini din Ungaria dar sper că efectul va fi mai mic decât preconizează cele mai pesimiste scenarii”, a subliniat Varga. Anterior, acesta estima că avansul economiei ungare ar putea fi amputat cu 0,3 până la 0,6% dacă vânzările europene de autoturisme vor scădea din cauza scandalului Volkswagen.

CITIȚI ȘI...