Cât ar costa lumea un război între SUA și Coreea de Nord? China poate salva lumea de o catastrofă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cazul în care preşedintele american Donald Trump îşi duce la capăt planul de a elimina regimul comunist din Coreea de Nord, atunci impactul asupra economiei globale va fi de cel puţin 10 trilioane de dolari (10 mii de miliarde de dolari, n.red.). Însă ce e de făcut pentru evitarea unui conflict major?

Profesorul american Robert Kelly, specialist în relaţii internaţionale, a catalogat situaţia drept „cea mai ciudată criză nord-coreeană din istorie” şi a făcut o lista cu cele mai importante 5 lecţii pe care Occidentul trebuie să le înveţe, transmite News.com.au.

1. SUA reprezintă punctul definitoriu

„De obicei, preşedinţii americani au fost extrem de responsabili în gestionarea relaţiei cu Coreea de Nord, tocmai pentru că ţara reprezintă un mare pericol”, spune Robert Kelly. „Însă Trump, în stilul sau caracteristic, a adăugat o nouă variabilă în ecuaţie”, a adăugat acesta.

E vorba de dorinţa să de a înlătura regimul comunist prin forţă. În acest weekend, şeful de la Casă Albă a postat un mesaj cu subînţeles pe Twitter.

„Preşedinţii şi administraţiile lor au discutat cu Coreea de Nord timp de 25 de ani, au fost încheiate acorduri şi au fost plătite sume mari de bani… Nu a funcţionat, acordurile au fost încălcate înainte că cerneală să se usuce, iar negociatorii americani au fost făcuţi să pară ridicoli. Regret, dar doar un sigur lucru va funcţiona!”, a transmis preşedintele american pe reţeaua socială, dând de înţeles că vrea să treacă la fapte.

Retorica sa e în cotradictie cu cea a fostul ocupant al fotoliului de la Casă Albă, Barack Obama. Aflat în această perioadă la un summit în Brazilia, acesta a spus că singura cale de rezolvare a conflictului cu Coreea de Nord e cea diplomatică, potrivit Associated Press.

În acest condiţii, atitudinea beligerantă a lui Trump e greu de înţeles.

Profesorul Robert Kelly e de părere că e posibil că preşedintele american să încerce, prin astfel de declaraţii, să distragă atenţia de la problemele domestice. Un alt scenariu plauzibil este că el vrea cu adevărat să îl înfrângă pe Kim Jong-Un sau pur şi simplu e depăşit de responsabilităţi.

„Oricare ar fi motivul, neglijenţă de care da dovadă Trump în ceea ce priveşte ameninţarea nucleară care vine din Coreea de Nord e uimitoare. Nu exagerăm când spunem că cea mai volatilă variabilă în această ecuaţie este însăşi psihicul preşedintelui american”, a spus profesorul citat.

2. Coreea de Nord şi insultele

Maşina de propagandă a lui Kim Jong-Un este foarte bine pusă la punct şi e expertă în a face comparaţii şi comentarii exagerate. Tocmai de aceea mulţi experţi în diplomaţie internaţională, printre care şi Kelly, îi recomandă lui Trump să o lase mai moale cu ameninţările şi să nu se înhame la un război al cuvintelor cu omologul sau. Nu de alta, dar va fi un dezastru total dacă ameninţările vor fi puse în aplicare (de ambele părţi).

3. Mass-media occidentală se joacă cu focul

Profesorul Kelly observă faptul că mass-media din Coreea de Nord relatează desfăşurarea conflictului mocnit între cele două puteri într-un mod mai puţin alarmist decât cea occidentală.

„Există o diferenţă mare între experţii care apar în presa Phenianului şi jurnalişti: cei din urmă au exprimări mai bombastice. Cu toate acestea, ambele tabere susţin că această criză nu trebuie să escaladeze într-un conflict armat”, atrage atenţia Kelly, care spune că situaţia e prezentată că fiind mult mai gravă în presă occidentală.

„Această atitudine dăunează – şi vorbim de o situaţie în care sunt implicate arme nucleare”, a punctat acesta.

4. China e soluţia

Profesorul Kelly susţine că ţara care deţine cheie rezolvării conflictului într-un mod paşnic este China.

„Probabil că cel mai inteligent lucru pe care Trump îl poate face pentru a calma Phenianul este să facă presiuni pe China”, că să se implice mai mult în această situaţie.

Asta pentru că ţara are câteva avantaje economice asupra Phenianului, căci conotroleaza toate căile sale de transport de petrol şi cumpără 95% din produsele exportate de Coreea de Nord.

Tocmai de aceea profesorul citat consideră că a miza pe cartea chineză e o opţiune mai bună decât un atac militar, care ar putea degenera într-un război regional, deoarece „Coreea de Nord va cere concesiuni semnificative rivalilor americani şi sud-coreeni, căci are arme nucleare şi a suportat atâta vreme criticile lui Trump”.

5. Coreea de Sud nu trebuie ignorată

Coreea de Sud e o victima colaterală. Nu doar că se află în bătaia puştii, dar va fi şi cea care va curăţa mizeria dacă conflictul se transformă într-un război.

Unii experţi preconizează că dacă regimul Kim Jong-Un va fi îndepărtat pe cale militară şi se decide o unire a celor două Corei, atunci vorbim de o catastrofă de 10 trilioane de dolari.

Iar dacă armele nucleare vor fi folosite, atunci se va crea undeva în lumea asta un pustiu radioactiv. „Cu siguranţă nu exiata o cale uşoară de ieşire – dar tot ce face şi zice Trump duce la înrăutăţirea lucrurilor”, a conchis profesorul citat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...