Casa de lux în care locuiesc doi bugetari ai Primăriei Chişinău; Cei doi ies, pe rând, din casă

by Genko Genko

Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, locuieşte împreună cu partenera sa, Mihaela Iacob, şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, într-un imobil de lux de la marginea Chişinăului, dat în exploatare acum doi ani.

Casa este înregistrată pe numele părinţilor pensionari ai Mihaelei Iacob, dar se regăseşte în declaraţiile de avere şi interese ale ambilor funcţionari ai Primăriei, scrie Zdg.md într-o investigație.

Moldovanu şi Iacob, ies, pe rând, din casa de lux

4 septembrie 2017. Miercuri dimineaţa, în jurul orei 07.45, Mihaela Iacob, şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, iese din curtea unui imobil de lux amplasat în zona Gării de Sud, la volanul unui automobil Kia Sportage de culoare albă. Peste aproximativ 20 de minute, din aceeaşi curte, la volanul unui Volvo XC 90, iese şi Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău. Acesta se opreşte în faţa noastră şi ne întreabă dacă aşteptăm pe cineva.

–Suntem de la ZdG şi am venit să vedem noua dvs casă.

–Nu este casa mea. Este casa părinţilor persoanei cu care am o relaţie. Am divorţat. Acum locuiesc aici.

–Dvs. aţi contribuit la construcţia casei?

–Nu, este casa părinţilor persoanei cu care am o relaţie. Puteţi verifica pe cine este înregistrată casa, dar şi declaraţiile de avere. Casa mea este la Botanica. Tot voi aţi scris despre ea anterior.

Casa părinţilor şi apartamentul dintr-un bloc „problemă”

Mihaela Iacob afirmă că imobilul a fost construit de părinţi şi că ea locuieşte în el „temporar”. „Părinţii au construit-o. Tatăl meu era profesor, doctor habilitat. A lucrat o viaţă, a fost viceministru, decan, adică surse a avut. Mama mea tot aşa, a lucrat o viaţă. Locuiesc acolo fiindcă apartamentul meu este vândut şi am o ipotecă acum, care încă nu s-a construit. Cum e gata, cum trec la casa mea. Apartamentul încă nu-i şi de asta stau la părinţi”, explică Mihaela Iacob.

Apartamentul despre care vorbeşte funcţionara, achiziţionat printr-un contract de investiţii în valoare de 74 de mii de euro, semnat în noiembrie 2016 şi reflectat şi în declaraţia de avere şi interese pe 2016, se află într-un bloc de la intersecţia str. Miron Costin cu bd. Moscova, aflat încă în construcţie. Firma beneficiară a construcţiei, cu care Iacob a încheiat contractul de investiţii, este „A.B.C. Gurmandis” SRL, fondată şi administrată de persoane care deţin şi „Paralela 47” SRL, proprietara reţelei de magazine „Nr. 1”. În februarie 2016, după demararea construcţiei, un grup de consilieri socialişti şi locuitori din zonă au provocat un scandal pe şantier invocând mai multe nereguli şi cerând stoparea lucrărilor. Ulterior, în iunie 2016, săpăturile de pe acelaşi şantier au provocat surparea scărilor unei bănci amplasate într-o clădire din vecinătate. Mihaela Iacob spune că nu există nicio legătură între funcţia pe care o deţine în cadrul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, contractul de investiţie pe care l-a semnat cu „A.B.C Gurmandis” SRL şi autorizaţiile de construcţie eliberate firmei pentru respectivul bloc. „Eu nu eliberez nici autorizaţii, nici certificate. Nu lucrez cu autorizaţii. De subiectele respective se ocupă Direcţia arhitectură”, ne-a spus Iacob.

În septembrie 2016, mama, în vârstă de 65 de ani, a funcţionarei de la primărie, a fondat firma „Top Energy” SRL, tot ea fiind administratoare. Mihaela Iacob spune însă că nu cunoaşte dacă firma mamei sale are vreo activitate.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

CITIȚI ȘI...