Carnea de porc în Moldova a ajuns să coste mai mult decât cea din UE; Care este motivul

by Genko Genko

Procesatorii de carne din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de materie primă, aceștia solicitând Guvernului să reducă taxele vamale pentru importul de materie primă provenind din Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului.

Asta deoarece procesatorii nu mai dispun de materie primă, în condițiile în care cota de import pentru 2017, la carnea de porc din UE, de 4.000 de tone anual, s-a epuizat în luna august, iar cea la carnea de pui încă din luna iunie.

Totodată, potrivit Camerei de Comerț Americane din Moldova (Amcham), piața internă poate asigura doar 52% din consum, iar importul din țările CSI nu este admis din cauza peste porcine africane.

În aceste condiții, în septembrie, în Republica Moldova a fost înregistrat cel mai mare preț, din toată Europa, la carne refrigerată de porc. Prețul la bursa de mărfuri la semicarcasa refrigerată a fost în:

– Germania – 1,53 euro/kg;
– Italia – 1,74 euro/kg;
– Franța – 1,27 euro/kg;
– Spania – 1,24 euro/kg;
– Belgia – 1,05 euro/kg;
– România – 1,54 euro/kg;
– Olanda – 1,20 euro/kg.

În același timp, în Republica Moldova prețul mediu este de – 2,6 euro/kg, fără TVA de la producătorul local, dar din import cu aplicarea tuturor taxelor aferente (după epuizarea cotei) este de – 2,55 euro/kg fără TVA.

Astfel, oamenii de afaceri se plâng că va scădea producția în ultimele 3 luni ale anului, iar statul ar urma să piardă peste 50 de milioane de lei din impozite neîncasate în perioada octombrie – decembrie 2017.

Amcham solicită reducerea taxelor vamale pentru importul de carne de porc și de pui din UE, pentru procesatorii decarne, în perioada octombrie – decembrie 2017, în contextul în care acestea au fost stabilite prin prisma protejării producătorului autohton și majorarea cotei anuale de import la carne, prin alocarea unei cote speciale pentru procesatorii de carne.

CITIȚI ȘI...