Care vor fi următoarele acțiuni ale Platformei DA și CMAN

by Genko Genko

Consiliul Marii Adunări Naționale (CMAN) și Platforma Civică Demnitate și Adevăr vor continua protestele pașnice împotriva actualei guvernări corupte, a declarat luni președintele CMAN Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, începând de luni, 5 octombrie, „Orașul Demnității din Piața Marii Adunări Naționale va fi consolidat și modernizat, în așa fel încât cei care se află acolo să nu înghețe de frig și să aibă probleme de sănătate”.

Totodată, protestatarii au anunțat că în continuare solicită convocarea Guvernului și Parlamentului într-o ședință comună, pentru a îndeplini revendicările protestelor de până acum.

„Atunci când se vor convoca în ședință, noi vom merge acolo și le vom cere să îndeplinească revendicările. Să nu creadă că dacă ieri s-au ascuns de popor, noi vom scădea din presiuni, ba din contra”, a declarat Andrei Năstase.

Reprezentanții protestatarilor au mai anunțat că vor depune o sesizare la Curtea Constituțională, pentru a se constata caracterul de stat capturat al Republicii Moldova și faptul că actuala guvernare a uzurpat puterea în stat.

Ei au mai spus că, conform rezoluției adoptate în cadrul protestului din 4 octombrie, s-a purces deja la constituirea unei Gărzi a Poporului, care va fi formată din veterani ai războiului de pe Nistru și ai structurilor de forță, care protestează deja de o lună de zile în Piața Marii Adunări Naționale, dar și din simpli cetățeni.

„Ați văzut cum acești bravi apărători ai patriei, care au luptat pentru independența Republicii Moldova au apărat ieri desfășurarea pașnică a protestului. Fără arme, dar cu flori în mână. Așa vom apăra în continuare Orașul și Țara Demnității”, a precizat Năstase.

Protestatarii au mai anunțat că în zilele următoare vor definitiva proiectul privind inițierea modificării constituției în vederea alegerii președintelui de către întregul popor. Ei vor demara astfel colectarea de semnături în toată țara în acest sens.

O altă acțiune votată în cadrul rezoluției mitingului din 4 octombrie vizează neplata facturilor la energia electrică și gazele naturale, după ce, conform unor experți economic, în jur de 50% din banii plătiți de cetățeni pentru curent merg în contul unor companii off-shore contralte de către oligarhul Vladimir Plahotniuc și liderul separatist Evgheni Șevciuk.

CITIȚI ȘI...