Care e cel mai gras animal de pe Terra

by Genko Genko

Nu numai printre oameni sunt unii care ar trebui să mai slăbească. Există destule animale cu „gabarit depăşit”.

Însă nu e deloc simplu să stabileşti care este cel mai gras animal de pe Terra, relatează BBC, care trece în revistă nu neapărat animalele gigantice, cât pe cele al căror strat de grăsime e cu adevărat impresionant, raportat la proporţiile lor.

Balena albastră, pe numele său ştiinţific Balaenoptera musculus, are cel mai mare procent de grăsime dintre balene. O cercetare realizată în 1968, în cadrul căreia au fost studiate 49 de specii de mamifere de pe teritoriul SUA şi Brazilia, a ajuns la concluzia că balena albastră are un procentaj de grăsime de 35%. Cum unele balene ajung şi la 180 de tone, e lesne de imaginat ce masă de grăsime poartă după ele zi de zi.

Proporţional, însă, cel mai gros strat de grăsime îl au balenele din specia Eubalaena, „încete şi grase”, după cum le descriu cercetătorii.

Balenele de Groenlanda au stratul de grăsime de aproape jumătate de metru. Procentajul de ţesut adipos din organismul lor e de 43 până la 50%.

La capitolul grăsime, în top sunt şi focile sau morsele. Mai exact, puii acestora, alături de cei de elefant, pot ajunge să aibă un procent de grăsime de 50% în corp, laptele mamei fiind extrem de gras. Însă această grăsime a tinereţii nu se conservă.

„Grasele” morse au la vârsta adultă doar 18% grăsime şi 44% muşchi. Acelaşi procent de grăsime au şi hipopotamii, deşi cântăresc 1,5 tone. În acest context, pot fi consideraţi chiar slăbuţi.

Printre cele mai grase animale se află şi unele la care nici nu te aştepţi. Castorul, de exemplu, are rezerve nebănuite de grăsime, mai ales în coadă. Aceasta constă, de altfel, mai mult din grăsime, ajungând să măsoare 45 de cm lungime şi 20 lăţime. Tocmai pentru ţesutul adipos considerabil, castorul era foarte vânat în trecut.

La fel ca şi castorul, care-şi face rezerve de grăsime pentru a rezista în anotimpul rece, procedează şi ursul polar. Grăsimea din organismul său ajunge să fie jumătate din masa corporală. Laptele acestor ursoaice are un conţinut de 30% grăsime.

Un alt animal la care nu te-ai gândi că are un strat considerabil de grăsime e cămila cu cocoaşe. Contrar a ceea ce se crede, aceste cocoaşe nu sunt pline de apă, ci sunt rezerve nutriţionale şi de grăsime, ce pot ajunge să cântărească şi 35 de kilograme. Însă toată grăsimea lor e concentrată aici, nemaigăsindu-se şi în alte zone ale corpului.

Când vorbeşti despre animale grase, nu te gândeşti la insecte. În realitate, însă, larvele nu degeaba sunt consumate de atâtea popoare, fiind gustările cele mai bogate în grăsimi. Cele aparţinând moliilor Endoxyla leucomochla au 20% grăsime.

Există însă şi insecte, cum e Agrotis infusa, care au 39% grăsime. Acest procentaj poate ajunge chiar şi la 72%, în cazul altor specii de larve, toamna, când şi hrana e din abundenţă.

CITIȚI ȘI...