Capitala unuia dintre cele mai mari state din lume urmează să fie redenumită în cinstea președintelui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentarii kazahi au cerut miercuri după-amiază redenumirea capitalei Astana după preşedintele Nursultan Nazarbaev. Metropola Astana ar putea să fie redenumită cu doar o săptămână înainte de sărbătoarea naţională dedicată liderului kazah, în vârstă de 76 de ani, care are puterea de a accepta sau de a respinge propunerea parlamentarilor, transmite Reuters.

Propunerea de redenumire a capitalei a fost votată în mod unanim de către parlamentarii kazahi şi subliniază intensificarea cultului personalităţii în ţara central-asiatică, care este condusă încă din 1989 de către Nursultan Nazarbaev.

Banca Centrală din Kazahstan a anunţat săptămâna trecută că portretul preşedintelui va apărea pentru prima dată pe o bancnotă, care va fi pusă în circulaţie începând cu 1 decembrie, când este sărbătorită ziua ”Primului Preşedinte”.

Astana înseamnă pur şi simplu ”capitală” în limba kazahă, iar numele oraşului a fost stabilit la scurt timp după ce executivul a decis să părăsească metropola Almati.

Parlamentarul Kuaniş Sultanov, care a citit propunerea legislativă, a declarat că se aşteaptă ca preşedintele să vină cu un răspuns în următoarele săptămâni.

Nazarbaev a respins în trecut propuneri legislative similare, însă în ultimii ani s-a arătat mai deschis unor măsuri de intensificare a cultului personalităţii.

Anterior, chiar Nazarbaev a propus ca denumirea statului să fie modificată. Dictatorul kazah, care este din 1991 Președinte al țării cu cea de-a noua suprafață în topul celor mai mari state ale lumii, își motivează capriciul prin faptul că Mongolia, țara vecină, ar aduce un număr mult mai mare de turiști decât Kazahstanul. Mai exact, lui Nazarbayev nu-i place terminația „stan”, care cică ar nu ar atrage turiștii atunci când aceștia își aleg destinațiile.

El propunea ca terminația „stan” să fie retrasă din denumirea oficială, iar țara să se numească Kazakh Eli sau chiar Națiunea Kazahă


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...