Cancelarul german îi recomandă Japoniei „să privească istoria în față”

by Genko Genko

Cancelarul german Angela Merkel i-a recomandat luni Japoniei „să privească istoria în față”, așa cum a procedat Germania pentru reconciliere în Europa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Important este să se încerce căutarea unei soluții pașnice”, a spus Merkel, referindu-se la relațiile Japoniei cu China și Coreea de Sud, raporturi afectate de disputele teritoriale și de divergențele privind trecutul militarist al Japoniei.

„Între Germania și inamicii săi din Al Doilea Război Mondial a avut loc o reconciliere pentru că Germania și-a privit cinstit trecutul în față. A existat și toleranță din partea vecinilor noștri”, a spus șefa executivului german, într-un discurs rostit la palatul Hamarikyu Asahi din Tokyo.

În opinia Angelei Merkel, la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, există o nevoie urgentă de cooperare pentru menținerea securității internaționale.

„În prezent, atât Japonia, cât și Germania se află în poziția de a avea o responsabilitate globală în interiorul ordinii mondiale”, a accentuat cancelarul german, care a lăudat Japonia pentru solidaritatea cu Occidentul în campania contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) și în susținerea sancțiunilor împotriva Rusiei în legătură cu criza din estul Ucrainei.

Potrivit lui Merkel, dezastrul înregistrat în martie 2011 la centrala atomoelectrică de la Fukushima a influențat în mare parte decizia Germania de a renunța la energia nucleară, după ce mult timp Berlinul a susținut tehnologia nucleară în scopuri pașnice.

Cancelarul german, care a început o vizită de două zile la Tokyo, va fi primit de împăratul Akihito și va avea o întrevedere cu premierul nipon Shinzo Abe.

În cursul convorbirilor cu Shinzo Abe vor fi abordate aspecte legate de relațiile bilaterale, lupta împotriva terorismului și reforma Consiliului de Securitate al ONU. Un alt subiect va fi reprezentat de negocierile dintre Japonia și UE pentru un acord de liber schimb, pe care cele două părți intenționează să-l încheie în acest an, potrivit unor surse oficiale nipone.

CITIȚI ȘI...