Cameron: Referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE nu va avea loc în 2015

by Genko Genko

Premierul britanic David Cameron a declarat marți că nu există decât o șansă „destul de redusă” de a devansa pentru 2015 referendumul privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, consultare pe care vrea să o organizeze dacă va câștiga alegerile parlamentare din luna mai, relatează Reuters.

Cameron a promis să renegocieze relaţia Marii Britanii cu UE în privinţa unor chestiuni precum imigraţia şi, până în 2017, să organizeze un referendum, sperând să prevină un avans al sentimentului eurosceptic care i-a determinat pe unii alegători ai Partidului Conservator al premierului să se îndrepte spre Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKP), formaţiune eurosceptică.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat că partidul său va fi de acord cu o înţelegere care să-i permită lui Cameron să formeze un guvern în cazul în care, aşa cum este de aşteptat, alegerile nu vor avea un câştigător clar. Însă Farage a atras atenţia că preţul unei astfel de acord va fi organizarea unui referendum până la sfârşitul acestui an.

Într-un interviu pentru o emisiune matinală la postul de televiziune ITV, Cameron a minimalizat şansele unei astfel de perspective.

„Cu cât se va face mai repede renegocierea (relaţiilor cu UE), cu atât mai bine, dar, sincer, şansele de a face acest lucru în 2015, după alegerile din mai, sunt destul de reduse”, a spus, adăugând că nu va lua în considerare nicio înţelegere înainte de alegeri.

CITIȚI ȘI...