Cameron: La Summitul Anticorupție vin și liderii unor țări extrem de corupte

by Genko Genko

Premierul britanic, David Cameron, a fost înregistrat marți în timp ce îi spunea Reginei Elisabeta a II-a că la Summitul Anticorupție de la Londra vor participa liderii unor țări ‘fantastic de corupte’, cum ar fi Nigeria sau Afganistan, transmite agenția Reuters.

Înregistrarea publicată de postul ITN prezintă o secvență din discuția de la o întâlnire a lui Cameron cu regina. „Am avut în această dimineață o ședință de guvern foarte reușită”, îi spune el la începutul discuției, referindu-se apoi la summitul ce va avea loc miercuri și joi la Londra. „Vor veni nigerienii, de fapt vor veni în Marea Britanie liderii unor țări fantastic de corupte. Nigeria și Afganistan, probabil două dintre cele mai corupte țări ale lumii”, a spus șeful executivului.

Regina nu i-a răspuns, în schimb a intervenit în discuție Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu remarca: „Dar actualul președinte nu este corupt”. Apoi cineva din apropiere care a auzit discuția a spus răzând: „Presupun că ei vin pe banii lor”.

În replică, premierul Cameron a spus că „totul trebuie să fie deschis”. „Nu există sesiuni cu ușile închise. Totul trebuie să fie în fața presei. Și va fi … Ar putea fi foarte interesant”, a adăugat el.

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, și cel al Afganistanului, Ashraf Ghani, ambii participanți la summitul de la Londra, recunosc corupția din țările lor și au promis că vor lua măsuri împotriva acestui fenomen.

Nu este clar dacă premierul Cameron și-a dat seama că este filmat și înregistrat în timpul acestei conversații avute la un eveniment desfășurat la Palatul Buckingham. Biroul de presă de la Downing Street nu a răspuns deocamdată solicitărilor de a comenta secvența.

CITIȚI ȘI...