Calul Troian al lui Putin în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Putin este într-o căutare disperată de noi prieteni în Europa, în cazul în care ţara sa este lovită de sancţiuni şi aproape izolată de Occident. Vizita recentă a președintelui rus în Ungaria i-a făcut pe mulți dintre analiștii politici externi să discute despre percepțiile în schimbare privind Rusia, în capitalele europene.

În contextul așteptărilor din comunitatea internațională cu privire la o încheiere grabnică a vărsării de sânge din sud-estul Ucrainei, vizita lui Vladimir Putin în Ungaria a avut ca rezultat comentarii atât în Rusia, cât și în Occident, scrie Eugene Bai, într-o analiză pentru Russia Direct.

Citeşte şi: AFP: Ungaria, nevoită să facă echilibristică între Putin și Merkel

Ideea principală a analiștilor străini este să arate că Putin încearcă să „dividă” UE, căutând în Europa noi „prieteni ai Kremlinului”, și să arate astfel că, în ciuda afirmațiilor făcute de liderii europeni și de cei ai Statelor Unite, izolarea internațională a Rusiei este fictivă.

Autorul articolului îl citează pe Owen Matthews, care scrie, în Newsweek, că Putin se folosește de „puțin anti-americanism, o bucată de ideologie privind valorile familiale conservatoare și, desigur, de bani”, pentru a-și cumpăra prietenii europeni.

De asemenea, într-un articol Washington Post, este citat un diplomat occidental, sub protecția anonimatului, care afirmă că „rușii caută căi pentru a rupe unitatea Europei și vizează statele mai slabe”, arătând astfel că aceasta e o dovadă a manevrelor pe care Rusia le face în Europa. „Ungaria și Bulgaria au nevoi energetice, Grecia are nevoi financiare. Totul este parte a unui proiect al Rusiei”, a mai afirmat diplomatul occidental implicat în politica privind Ungaria.

Mare parte a comentatorilor occidentali îl percep pe președintele maghiar Viktor Orban drept un colaborator care este pregătit să coopereze cu Rusia, împotriva voinței Uniunii Europene. Orban este descris deseori drept „calul troian al Moscovei în Europa”, așa cum scria Foreign Affairs, în luna august 2014, precum și drept „Hugo Chavez european”.

Citeşte şi: Viktor Orban îi acuză pe unii lideri din UE că încearcă să izoleze Rusia

Faptul că Putin este cu adevărat interesat în fentarea sancțiunilor și creșterea numărului de țări care sunt pregătite să lucreze cu Rusia este indiscutabil. Și este logic ca liderul rus să aibă șanse mai mari să găsească aceste lucruri în rândul foștilor aliați balcanici, Grecia și Europa de Est. În plus, există evoluții semnificative recente, atât în partea stângă, cât și în cea dreaptă a spectrului ideologic în capitalele europene.

Politicile externe ale lui Putin și, în mod special, acțiunile Rusiei în Ucraina ar putea duce la ostracizare, însă este probabil imposibil de negat liderului de la Kremlin dreptul de a căuta noi prieteni și de a-și folosi avantajele economice de care se bucură țara sa. Concluzia la care s-a ajuns în timpul vizitei lui Putin la Budapesta, de a livra gaz rusesc Ungariei, a reprezentat fără îndoială o veste bună pentru ambele țări.

După ce proiectul South Stream a picat, Ungaria a rămas dependentă de conductele ucrainene, fără a se putea ști care vor fi consecințele unei eventuale escaladări a ostilităților din sud-estul Ucrainei și cât de mult se pot înrăutăți relațiile dintre Moscova și Kiev.

În cel mai rău caz, livrarea de gaz rusesc către Europa de Vest prin Ucraina ar putea fi adusă în discuție, așa cum s-a întâmplat în trecutul recent în timpul conflictelor mult mai puțin acute dintre partea ucraineană și cea rusă.

Din acest motiv, Ungaria, care depinde 80 la sută de energia importată, salută o alternativă sub forma gazoductului Turkish Stream, care ar ajuta la reducerea dependenței de o singură conductă de gaze.

Citeşte şi: Ungaria a decis amânarea semnării unui contract pe termen lung privind importul de gaz rusesc

Componența politică a vizitei lui Putin în Ungaria nu este de o importanță mai mică. Autorul articolului notează că este evident că un „maestru al acrobațiilor politice”, așa cum e premierul maghiar Viktor Orban, în ciuda oricărei posibile antipatii personale față de Bruxelles, nu va forța subiectul retragerii din Uniunea Europeană și va continua o politică a manevrărilor.

Noi deschideri pentru Rusia în alte părți ale Europei

După ce partidul grec de extremă stânga Syriza a ajuns la putere, după recentele alegeri parlamentare, mulți experți occidentali au prezis că Putin va fi fericit acum să vadă cum grecii încep să abandoneze moneda euro și integrarea europeană și încep să plutească în derivă către ieșirea din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, aceste predicții s-au dovedit a fi premature, Grecia trimițând imediat o cerere la Bruxelles pentru extinderea programului de finanțare pentru alte patru luni, încercând să găsească un compromis cu partenerii săi europeni, lucru convenit vineri seară. Potrivit Comisiei Europene, este imposibil ca Grecia să părăsească zona euro, invocând Tratatul de la Lisabona, potrivit căruia procesul de alăturare la țările cu monedă unică europeană este ireversibil.

Liderii europeni sunt foarte îngrijorați că o ieșire a Greciei din zona euro va crea un efect de domino, care în schimb ar putea încuraja sentimentul separatist din Catalonia, Scoția și din alte părți ale Bătrânului Continent. De altfel, vorbind despre încercările de a rupe Uniunea Europeană, analiștii occidentali deseori exagerează talentul strategic al președintelui rus.

Citeşte şi: Grecia, gata de un compromis cu zona euro; Bursele europene, la cel mai ridicat nivel din 2008

Este posibil ca Putin să vrea să „rupă” Europa, însă principalele obstacole care împiedică coeziunea europeană, pe lângă diferitele interese economice, sunt tot mai numeroasele dezacorduri politice în rândul membrilor săi.

Sunt, de asemenea, greșeli evidente în politicile pe care europenii și americanii le-au adoptat pe tema Ucrainei, care pot ușor transforma „copilul favorit” într-unul „teribil”, încheie autorul articolului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...