Budapesta caută un scuar pe care să-l numească Piaţa Moscova

by Genko Genko

Oraşul Budapesta urmează să identifice şi să numească un scuar din oraş Piaţa Moscova, a declarat sâmbătă primarul capitalei Ungariei Istvan Tarlos, în contextul în care puterea este criticată în ţară şi străinătate că este prea apropiată de Rusia, în criza din Ucraina, scrie Mediafax.

Tarlos a respins astfel o iniţiativă a liderului socialist Csaba Horvath, care a propus vineri ca Piaţa Szell Kalman să revină la numele ei anterior, şi anume Piaţa Moscova.

El a declarat că, înainte să prezinte o propunere „definitivă” cu privire la amplasarea Pieţei Moscova, va aştepta vizita primarului capitalei ruseşti în capitala ungurească, programată peste câteva luni.

Primarul a adăugat că, în timpul acelei vizite, plănuieşte să propună ca un bulevard din Moscova să poarte numele Budapesta.

Horvath a apreciat vineri că ar fi mai potrivit ca piaţa din Pesta, care se află în prezent în reconstrucţie, să fie numită Moscova.

„Datorăm acest lucru memoriei celor 80.000 de soldaţi sovietici care au plătit cu viaţa eliberarea Budapestei de sub asediul nazist, în al Doilea Război Mondial”, a declarat socialistul.

Tarlos i-a criticat dur vineri pe socialişti, îndemnându-i să se gândească mai degrabă la o modalitate prin care să împace îngrijorările faţă de militarii ruşi care au murit la Budapesta în urmă cu 70 de ani cu aversiunea pe care o au faţă de viitoarea vizită în Ungaria a preşedintelui rus Vladimir Putin.

CITIȚI ȘI...