Brazilia: Încă trei membri ai guvernului au demisionat

by Genko Genko

Trei membri ai guvernului brazilian, care fac parte din formațiunea de centru PMDB condusă de vicepreședintele țării, Michel Temer, au demisionat miercuri, în contextul în care președintele Dilma Rousseff se află într-o cursă contracronometru pentru a evita destituirea sa, relatează AFP.

Președinția braziliană a anunțat, miercuri seară, că ministrul minelor și energiei Eduardo Braga, secretarul pentru afaceri maritime Helder Barbalho și secretarul pentru știință și tehnologie Celso Pansera au renunțat la portofolii.

Astfel, în guvernul brazilian au mai rămas doar doi dintre cei șapte membri ai PMDB care s-au aflat inițial în executivul brazilian. Nouă dintre cele 32 de portofolii ministeriale sunt deținute în prezent de responsabili interimari.

Dilma Rousseff, lidera Partidului Muncitorilor, este suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi cosmetizat în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un „delict de responsabilitate”, prevăzut în Constituție.

Șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și denunță o procedură „fără bază legală”, care maschează o „tentativă de lovitură de stat” instituțională.

CITIȚI ȘI...