Box: Legendarul Bernard Hopkins (51 ani) dispută ultimul său meci în ringul profesionist

by Genko Genko

Americanul Bernard Hopkins, un fost infractor înainte de a deveni o legendă a boxului mondial grație palmaresului și longevității sale, va disputa sâmbătă, la 51 de ani, ultimul său meci, al 65-lea, în ringul profesionist, în care îl va avea un adversar în vârstă de doar 24 de ani, relatează AFP.

Cariera lui Hopkins nu a început sub cele mai bune auspicii. După ce a ispășit o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani pentru furt însoțit de violență, Hopkins a pierdut primul său meci, disputat pe 11 octombrie 1988, și a rămas în obscuritate. Doi ani nu a mai urca în ring și totul părea să ducă la o nouă recidivă pe plan infracțional. Dar americanul născut la Philadelphia a avut puterea să-și schimbe destinul. Au urmat 22 de victorii consecutive, înainte de a lupta pentru primul său titlu mondial în mai 1993. A fost învins de Roy Jones Jr. în meciul pentru centura IBF vacantă a categoriei mijlocie și a așteptat încă 19 luni până a primit a doua șansă la titlul IBF. După un meci egal cu campionul Segundo Mercado, Hopkins l-a învins prin KO tehnic în lupta revanșă și a păstrat această centură timp de 10 ani, până în 2005. El a obținut și centurile WBA, WBC și WBO la categoria mijlocie după ce a învins boxeri precum Felix Trinidad sau Oscar De la Hoya.

Steaua lui Hopkins începe să pălească, după ce a fost învins de două ori consecutiv de Jermain Taylorm, în iulie și decembrie 2005, și a pierdut titlurile, scrie Agerpres.

Hopkins a decis să urce în categorie și în 2011 a devenit campion mondial WBC și IBF la semigrea, după ce l-a învins pe canadianul Jean Pascal.

În noiembrie 2014, într-un meci de unificare a titlurilor mondiale, Hopkins a fost învins de rusul Serghei Kovalev și a suferit a 7-a sa înfrângere, față de 55 victorii și 2 egaluri.

În ultimul său meci, sâmbătă, Hopkins va boxa cu conaționalul său Joe Smith, cu un palmares de 22 victorii și o înfrângere, și care lucrează pe un șantier de construcții pentru a-și câștiga traiul.

„Și eu mă scol la 4,00 dimineața pentru a munci, așa că am un mare respect pentru el. Nu este genul de boxer pe care îl vezi la manichiură. Aș fi putut să aleg pe oricine, dar ar fi fost o mascaradă și nu asta e imaginea pe care vreau s-o las”, a explicat Hopkins alegerea sa.

CITIȚI ȘI...