Borşul din tărâţe, remediu uimitor pentru zeci de afecţiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preparat specific bucătăriei româneşti, borșul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecțiuni la care medicamentele moderne dau greș de multe ori. Puterea terapeutică a borşului vine și de la drojdia de bere care ajută fermentația, ingredient care conține vitaminele din complexul B, vitaminele D și H (biotina), enzime, minerale în forme ușor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom.

Citeşte şi: Postul Paştelui: 3 reţete de post din Moldova, gustoase şi sănătoase

Borșul sau zeama rezultată din macerarea târâtelor de grâu conține și un complex de vitamine B și C, minerale, aminoacizi esențiali și carbohidrați. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Fiind un produs natural, borșul este foarte bogat în enzime. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele și tacâmurile sunt clătite cu borș și apoi binecuvântate, semn că borșul este și un dezinfectant. În credința populară, îi scapă pe copii de deochi și le redă pofta de mâncare.

Nutriționiștii recomandă cura cu borș pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreți să fiți în formă, beți câte o cană cu borș cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de șapte zile, cura se poate repeta. Dacă aveți probleme cu ficatul sau cu bila, beți pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borș. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borș se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Calități curative și acțiune farmaceutică
Puțin cunoscut în țările occidentale, la români (rușii sunt și ei maeștri ai terapiei cu borș) există o sumedenie de tradiții legate de virtuțile purificatoare și energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale țării drept miraculoasă. În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post și înainte de mesele de sărbători, toate vasele și tacâmurile erau clătite în borș și apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie „spălate toate relele”.

Citeşte şi: (FOTO) TOP 12 fructe și legume care conțin cele mai multe pesticide

Afecțiuni pentru care se recomandă
Faima cea mai mare care și-a câștigat-o borșul este prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de știință, că trezește omul din beție. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicației cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcție. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronșită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.

Leac pentru ficat, fiere, rinichi și colon
Borșul curăţă rinichii și colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon și întăreşte funcția organelor interne. Cura de detoxifiere cu borș se ține 2 săptămâni, timp în care se bea câte o cană de borș pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adăuga o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.

Previne infarctul și redă sănătatea inimii
Borșul natural este cunoscut și pentru calitatea să de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului și glicemiei. Specialiștii în nutriție îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hipertensiunea arterială și alte boli de inimă.

Pentru consum împotriva bolilor respiratorii cronice (bronșită, astm, sinuzită)
– două căni de borș, băute zilnic, ajută la vindecarea acestor boli și, mai ales, preîntâmpină agravările și recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borș, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.

Citeşte şi: Care este adevăratul termen de valabilitate pentru cele mai comune alimente

Adjuvant în tuberculoză
– se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Alcoolism
– pentru trezirea din beție se beau 1-2 litri de borș dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi amețeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzația de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borș mult nu mai simt nevoia să bea alcool.

Indigestie, vomă – se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar – un pahar de borș. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acidă.

Oboseală cronică
– se bea un sfert-o jumătate de litru de borș dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului și a sistemului nervos.

Citeşte şi: (FOTO) Top 10 cele mai gustoase bucătării din lume


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...