BNM explică motivul deprecierii leului față de euro; Dolarul e de „vină”

by Genko Genko

Deprecierea semnificativă a monedei naționale în raport cu euro din ultimele zile se explică prin aprecierea monedei euro față de dolarul american pe piețele externe, explică reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit Băncii, pe parcursul ultimelor zile euro s-a întărit cu circa 1.3% față de dolarul american, ceea ce a afectat considerabil leul moldovenesc.

„Aprecierea monedei euro s-a produs pe fondul deciziei Comisiei Federale a Pieței Deschise (FOMC) de a menține rata de politică monetară la același nivel în condițiile în care, potrivit FOMC, evoluțiile economice și financiare globale devin mai îngrijorătoare, luând în considerare încetinirea creșterii economice din piețele emergente, în special cea a Chinei”, spun reprezentanții Băncii.

Potrivit FOMC este prematur de a trage concluzii în ce privește dinamica pozitivă a acesteia, deși piața forței de muncă din SUA semnalizează o ameliorare.

„Probabilitatea unei majorări a ratei de bază în viitorul apropiat este mai redusă”, au declarat reprezentanții BNM, asta după ce Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt de la 17,5 la sută până la 19,5 la sută, la sfârșitul lunii august.

Pentru vineri, 18 septembrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 22,5 lei pentru un euro și de 19,86 lei pentru un dolar american.

Astăzi, la casele de schimb valutar, un euro este tranzacționat cu 22,47 de lei la cumpărare și 22,95 lei la vânzare. Dolarul era cumpărat cu 19,75 lei și vândut cu 20,15 lei.

CITIȚI ȘI...