Berlusconi: Despărţirea Crimeei de Ucraina a fost democratică

by Genko Genko

Fostul premier italian Silvio Berlusconi afirmă că poporul din Crimeea a făcut o alegere democratică atunci când s-a despărţit de Ucraina şi îl laudă pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe care-l consideră cel mai important lider al lumii, relatează Reuters.

Berlusconi a devenit luna aceasta primul politician occidental de anvergură – el a fost premierul Italiei în patru rânduri – care a vizitat peninsula ucraineană de la Marea Neagră, anexată de Rusia anul trecut, ceea ce a provocat o adevărată prăpastie între Moscova şi Washington.

Separatişti proruşi luptă împotriva Guvernului, în estul Ucrainei, un conflict despre care cel mai probabil urmează să discute luni, la New York, preşedintele american Barack Obama şi Putin, care se întâlnesc în marja Adunării Generale a ONU.

Berlusconi, care întreţine de mult timp o relaţie apropiată cu Putin, a criticat sancţiunile impuse de către Occident Rusiei din cauza rolului ei în Ucraina, afirmând că afectează afacerile italiene.

El a catalogat drept „democratic” şi „valid” referendumul care a avut loc în Crimeea în 2014, înainte de anexare.

„Optzeci şi şapte la sută dintre cetăţenii Crimeei au votat, 93% au votat să se despartă de Ucraina, au votat să fie o republică autonomă, au votat să devină parte a Federaţiei ruse”, a declarat Berlusconi într-un discurs pe care l-a susţinut în nordul Italiei, transmis la televiziune.

El a mai declarat duminică, la acest miting de la Brescia, că evenimentul marchează „revenirea (sa) pe scena politică”.

CITIȚI ȘI...