Belarus: Manifestație contra proiectului unei baze aeriene ruse

by Genko Genko

Aproximativ o mie de persoane au manifestat duminică la Minsk, capitala Belarus, pentru a protesta față de proiectul Rusiei de a deschide o bază aeriană în această fostă republică sovietică, a constatat un corespondent al agenției France Presse.

„Nu bazelor militare străine!”, au scandat participanții la acest miting organizat de opoziție, purtând pancarte pe care se putea citi „Vrem un cer senin”.

„Nu am atacat niciodată pe nimeni și nu vom face acest lucru. Lăsați-ne în pace pe pământul nostru”, a afirmat în fața manifestanților unul dintre liderii opoziției, Vladimir Nekliaev, candidat la alegerile prezidențiale din 2010.

La finalul manifestației, participanții au adoptat o rezoluție în care au atras atenția că deschiderea unei baze aeriene ruse „este împotriva Constituției belaruse”.

„Este o amenințare pentru independența noastră și chiar pentru viața poporului belarus”, au subliniat ei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat la jumătatea lunii septembrie Ministerului rus al Apărării să semneze cu partea belarusă un acord privind deschiderea unei baze aeriene ruse în Belarus.

Acest anunț a intervenit pe fondul preocupării crescând a Moscovei în ce privește consolidarea prezenței NATO în Europa de Est pe care Rusia o consideră o amenințare pentru securitatea sa, în pofida dezmințirilor Alianței Nord-Atlantice.

CITIȚI ȘI...