BEI va acorda 100 de milioane de euro pentru susținerea producătorilor de fructe din Moldova

by Genko Genko

Relațiile de colaborare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții continuă. Astfel, după ce instituția financiară a acordat 75 de milioane de euro pentru construcția unei noi linii de îmbuteliere a vinului la Cricova, alte 100 de milioane de euro ar urma să fie acordate pentru susținerea producătorilor de fructe autohtoni.

Asupra acestui lucru au convenit Wilhelm Molterer, Președintele BEI, şi ministrul Vasile Bumacov, care au semnat o declarație de intenție privind lansarea și aplicarea unui nou proiect pentru susținerea producătorilor de fructe, în valoare de 100 de mil. de euro, care este contribuția băncii europene.

Înțelegerea a fost făcută chiar în cadrul lansării liniei de îmbuteliere a vinului realizată din banii acordați de către BEI, care a avut loc în aseară, la vinăria Cricova.

Prezent la eveniment, Premierul Iurie Leancă a declarat: ”Această linie este unul din cele mai reușite proiecte în istoria noastră de angajare a creditelor. Al doilea eveniment, și anume semnarea acestui memorandum, de asemenea este un pas important. Sper că foarte curând vom asista la semnarea unei noi linii de investiții, ceea ce ține de procesarea producției agroalimentare. Cel mai important este că prin aceste investiții va crește competitivitatea produselor moldovenești”.

La rândul său, Președintele BEI, Werner Hoyer, a remarcat faptul că este vorba despre un acord istoric care reprezintă un angajament al Băncii Europene de Investiții pentru sprijinirea agriculturii naționale în cadrul Parteneriatului Estic: ”Chiar dacă este o perioadă dificilă, Moldova continuă să caute noi pieţe de desfacere pentru vinurile sale excelente și nu doar”.

CITIȚI ȘI...