Batmobilul lui Batman, protejat prin copyright

by Genko Genko

Batmobilul, celebrul vehicul condus de eroul de benzi desenate Batman, prezintă suficient de multe trăsături distincte pentru a putea fi plasat sub protecţia legii drepturilor de autor, a decis cea mai importantă Curte de Apel din Statele Unite ale Americii, citată de Reuters.

Curtea de Apel a Statelor Unite pentru al nouălea circuit (United States Court of Appeals for the Ninth Circuit) a decis, miercuri, împotriva unui manufacturier care produce replici ale Batmobilului.

„Aşa cum Batman i-a spus cu multă înţelepciune lui Robin, «în societatea noastră bine organizată, protejarea proprietăţii private este esenţială»”, a concluzionat Sandra Ikuta, judecătoare la Curtea de apel pentru al nouălea circuit, în urma unei decizii unanime luate de un juriu alcătuit din trei judecători.

Larry Zerner, avocat al acuzatului Mark Towle, care vinde replici ale Batmobilului cu aproximativ 90.000 de dolari, s-a declarat dezamăgit de această decizie a instanţei americane. Legea americană stipulează cu precizie faptul că designul de automobile nu fac subiectul legii coywright-ului, a adăugat el.

„Clientul meu vinde pur şi simplu maşini. Maşina nu este un personaj. O maşină e o maşină”, a declarat avocatul Zerner.

Purtătorul de cuvânt de la Warner Brothers, divizie a grupului Time Warner, care deţine DC Comics, a refuzat să facă declaraţii pe această temă.

Mark Towle conduce o afacere, denumită Gotham Garage, şi vinde replici ale maşinilor conduse de Batman în diverse filme şi producţii TV. DC Comics l-a dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor în 2011, iar o instanţă inferioară a dat deja o decizie în favoarea DC Comics.

În decizia pronunţată miercuri de Curtea de Apel pentru al nouălea circuit, judecătoarea Ikuta afirmă că DC Comics trebuie să dovedească faptul că deţine drepturile de autor asupra Batmobilului, aşa cum a apărut acesta într-un serial TV din 1966 şi într-un film pentru marele ecran din 1989 în care rolul principal a fost interpretat de actorul Michael Keaton.

„Vehiculul lui Batman prezintă trăsături caracteristice consistente, care pot fi protejate prin copyright”, a afirmat judecătoarea Ikuta în acea decizie oficială.

În schimb, nimeni nu dispută faptul că DC Comics a creat personajul Batman, ale cărui drepturi de autor le deţine prin intermediul a numeroase licenţe pe care acest grup editorial le-a dobândit de-a lungul anilor.

CITIȚI ȘI...