Băsescu: România și Polonia trebuie să găsească soluții de depozitare a producției de fructe din Republica Moldova

by Genko Genko

Președintele român Traian Băsescu a spus, marți, la plecarea către Varșovia, unde are loc un summit al țărilor din Europa Centrală și de Est, că România și Polonia trebuie să găsească soluții de depozitare a producției de fructe a Republicii Moldova, în condițiile în care este supusă sancțiunilor Federației Ruse.

„România și Polonia ar trebui să găsească soluții de depozitare a producției de fructe din această toamnă a Republicii Moldova, pentru că marea problemă a agricultorilor moldoveni este lipsa capacității de depozitare a fructelor”, a spus Băsescu.

Președintele român a spus că va ridica problema Republicii Moldova la summitul la care participă marți după ce Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova sub pretextul că a găsit molii în mai multe loturi de caise.

„Moldova va trebui să înfrunte sancțiuni prin interdicțiile de la importuri de către Federația Rusă pentru vinuri și fructe, ceea ce constituia principalul motor de comerț exterior în perioada de toamnă. Uniunea Europeană a dublat cotele de fructe și vin importate din Republica Moldova în regim duty-free, însă ele nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova”, a spus președintele.

Băsescu a subliniat că principala problemă a agricultorilor din Republica Moldova este lipsa capacității de depozitare, iar aceștia nu pot aștepta până în octombrie, când intră în vigoare unele facilități europene.

CITIȚI ȘI...