Băsescu cere intervenția OSCE în cazul abuzurilor miliției din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Traian Băsescu își exprimă „profunda îngrijorare” față de reținerea a trei reprezentanți ai Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol și consideră drept inacceptabil tratamentul la adresa școlilor românești din Transnistria, solicitând Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgență, în conformitate cu regulile stabilite în formatul 5+2, pentru rezolvarea situației create.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a luat act cu profundă îngrijorare de reținerea, în cursul zilei de miercuri, 5 februarie, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a contabilei și a șoferului instituției. Cei trei reprezentanți ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate și a salariilor profesorilor, bani care au fost primiți în mod legal de la Ministerul Educației al Republicii Moldova. Domnul președinte Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa școlilor românești din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-și putea plăti datoriile la chirie și la utilități, iar, ulterior, le sunt confiscați banii necesari pentru plata datoriilor și a salariilor profesorilor”, se arată într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Totodată, Traian Băsescu consideră că reținerea reprezentaților liceului de limbă română reprezintă „o provocare menită să tensioneze situația în zona separatistă Transnistria”.

„Ca atare, domnul președinte Traian Băsescu solicită Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgență, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situației create”, se mai arată în comunicatul citat.

Independent.md amintește că ieri, miliția transnistreană a reținut 3 angajați ai liceului ”Lucian Blaga” precum și șase pacificatori moldoveni, în zona satului Parcani. Angajații liceului au fost acuzați de contrabandă. Guvernul Republicii Moldova a catalogat aceste acțiuni drept niște provocări și încercări de a destabiliza situația și așa șubredă din zonă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...