Barroso: UE îşi va asuma un „angajament solemn” faţă de Republica Moldova

by Genko Genko

UE îşi va asuma un „angajament solemn” faţă de Republica Moldova, prin semnarea vineri a acordurilor comerciale şi politice cu țara noastră, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso.

Vineri, în cadrul summitului şefilor de stat şi de guverne, la Bruxelles, UE va semna Acorduri de Asociere cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Din partea Republicii Moldova, la summit va participa premierul Iurie Leancă, care va semna Acordul cu UE.

Rusia se opune de mult timp încheierii acestor acorduri, acuzând UE că forţează fostele republici sovietice să aleagă între relaţii mai apropiate cu UE sau Moscova. Rusia a ameninţat cele trei ţări cu repercusiuni în domeniul comercial, dacă semnează pactele, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia online.

Citește și: Rusia avertizează Moldova cu sancțiuni economice

„Pentru Uniunea Europeană, aceste semnături vor reprezenta un angajament solemn de a însoţi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina pas cu pas pe calea transformării acestor ţări în democraţii stabile şi prospere”, a declarat Barroso.

UE argumentează că acordurile nu au menirea să submineze relaţiile celor trei ţări cu Rusia. De asemenea, acestea argumentează că pactele nu conţin nicio prevedere care să le împiedice să întreţină relaţii economice şi politice apropiate cu Rusia, iar Moscova nu are dreptul la un vot de veto pe tema relaţiilor UE cu vecinii săi.

„Nu căutăm o relaţie exclusivă cu aceşti trei parteneri”, a subliniat preşedintele CE. El a adăugat că negocieri trilaterale la nivel de miniştri, între UE, Rusia şi Ucraina au fost schiţate pentru 11 iulie, cu privire la modul în care vr fi implementate acordurile de asociere.

CITIȚI ȘI...