Banii ruseşti continuă să intre în Germania în pofida sancţiunilor occidentale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a fost desemnat membru al boardului Rosneft, în condiţiile în care gigantul petrolier rus încearcă să-şi dezvolte operaţiunile din Germania.

Şi alte firme din Rusia investesc în această ţară, în pofida sancţiunilor, relatează Deutsche Welle.

După ce a lucrat pentru compania rusă Gazprom mulţi ani, Schroeder deţine acum o poziţie de top în cadrul altui gigant rus, Rosneft. Acţionarii celei mai mari companii petroliere ruse l-au desemnat pe Schroeder în poziţia de preşedinte al boardului. Firma este controlată de statul rus, fiind de asemenea ţinta sancţiunilor impuse de UE, însă fostul politician nu pare prea preocupat de acest lucru.

Comentând în legătură cu acest anunţ, CEO-ul Rosneft Igor Sechin a declarat că Schroeder a contribuit la dezvoltarea de proiecte implicând Rusia şi Germania, având acum misiunea de a promova Rosneft în Europa.

În ianuarie acest an, Rosneft a preluat controlul asupra unei rafinării din oraşul german Schwedt şi a obţinut participaţii minoritare în cadrul altor două rafinării din sudul Germaniei.

Compania a deschis de asemenea o reprezentanţă în Berlin în luna mai, anunşând investiţii de 600 milioane de euro.

Giganţii din energie Rosneft şi Gazprom reprezintă peste jumătate din investiţiile totale ruseşti din Germania, spune Ullrich Umann, expert în business rusesc, din cadrul Germany Trade and Invest (GTAI).

Pe lângă cele două companii, aproximativ 1.770 de firme cu capital rusesc sunt de asemenea prezente în Germania.

Când vine vorba de date statistice, banca centrală germană a publicat la începutul acestui an informaţii privind investiţiile directe străine. ìImediat ce o companie rusească deţine 10% din acşiunile sau are un drept de vot într-o companie germană, compania respectivă trebuie să raporteze băncii centraleî, explică Andreas Bilfinger din cadrul GTAI.

Potrivit datelor, investiţiile ruseşti din Germania au avansat de la mai puţin de 2,6 miliarde de euro în 2011 la 3,46 miliarde în 2015.

Andreas Steininger, specialist în Rusia de la institutul german Ostinstitut, vede două motive posibile pentru această creştere.

Au fost companii cu investiţii de dinainte de criză, iar aceste investiţii nu au fost suspendate imediat. În plus, conflictul din Ucraina i-a determinat pe mulţi ruşi să investească în imobiliare peste graniţe, inclusiv în Germania.

Datele oferite de ministerul rus pentru dezvoltare economică înfăţişează o situaţie complet diferită. Investiţiile directe ale Rusiei au scăzut de la peste un miliard de dolari în 2014 la 393 milioane în 2016, existând mai multe motive pentru acest declin, inclusiv devalorizarea rublei. O altă explicaţie este legată de ìpresiunile politiceî exercitate de Kremlin.

Serghei Nikitin, reprezentant al Camerei Ruse de Comerţ în Germania, crede că s-a produs o schimbare structurală în ceea ce priveşte modul în care firmele ruseşti investesc în cea mai puternică economie a Europei.

Cândva, investiţiile aveau menirea asigurării livrării de echipamente. Acum, investiţiile vizează mai degrabă proiecte de startup-uri, companii IT. Companiile ruseşti cred că Germania este un punct bun de plecare pentru a face afaceri în Europa.

Cât priveşte investiţiile germane din Rusia, firmele germane îşi dublaseră investiţiile acolo în prima jumătate a anului trecut, la 1,73 miliarde de euro, potrivit datelor Bundesbank. Circa 5.200 de companii cu capital german au rămas în Rusia în pofida sancţiunilor internaţionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...