Banca Naţională menține rata de bază la nivelul de 19,5%

by Genko Genko

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară.

Astfel, Consiliul a decis joi menținerea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt de 19,5 la sută.

De asemenea, se mențin ratele de dobandă la creditele overnight de 22,5 la sută anual și ratele la depozitele overnight de 16,5 la sută anual.

„Conduita politicii monetare este afectată în continuare de complexitatea balanţei riscurilor, cu accentuarea riscurilor inflaţioniste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populației și al comerțului extern”, spun reprezentanții BNM.

Toate acestea ar putea influența ulterior evoluția inflației, iar escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare, spun analiștii BNM.

Rata de bază a crescut semnificativ în ultimele luni, pe fondul crizei din domeniul bancar și a deprecierii leului.

În decembrie 2014, rata de bază constituia 3,5%.

CITIȚI ȘI...